Bolnišnična šola

Športni dan v bolnišnični šoli

»Meni se zdi tole super«

Otroci in mladostniki v bolnišnici. Ne zveni prav dobro, je pa dejstvo, da so na zdravljenju.

Bolnišnična šola. Tista šola, ko ne pride učenec v šolo, ampak pride učitelj k njemu v bolnišnico.

Šport v bolnišnici. Sliši se čudno, pa vendar je izvajanje športnih dejavnosti del poslanstva in programa bolnišnične šele in bolnišničnih učiteljev. Verjamemo, da lahko športni duh mlademu bolniku pomaga vliti voljo do življenja, zaupanje v lastne sposobnosti, ga motivirati za boljše sodelovanje v procesu zdravljenja in šolanja.

Športni dan v bolnišnici. Poseben dan, namenjen samo športnim aktivnostim, boste pomislili? Res je. S svetovno priljubljeno vadbo PILATES, ki krepi trdnost in gibljivost mišičja in skeleta, izoblikuje postavo in odpravlja posledice nezdrave drže, so se otroci in mladostniki »potili« v telovadnici UKC Maribor pod vodstvom vrhunske mojstrice pilatesa Petre Kmetec. Za tovrstno vadbo običajno ni potrebna posebna motivacija, pa vendar so bili mladostniki posebej motivirani za vadbo, saj so pred tem dobili veliko mero spodbud, pozitivnosti in srčnosti ter dobre energije od našega posebnega gosta Filipa Flisarja. Gost je seveda naš vrhunski športnik (smučar prostega sloga v disciplini smučarski kros) in je zbranim v obširnem intervjuju povedal veliko o svojem otroštvu, šolanju … predvsem pa o športu, s katerim se ukvarja. Otrokom in mladostnikom je popestril bolnišnični vsakdanjik, z veseljem delil avtograme in se z njimi fotografiral. Mladostniki so bili navdušeni. Nadušen pa je bil tudi Filip, ki se rad udeleži takšnih dogodkov, saj je naše druženje zaključil z: »Meni se zdi tole super«.

Dogodek je bil tudi medijsko podprt:

https://mariborinfo.com/novica/lokalno/filip-flisar-popestril-sportni-dan-hospitaliziranim-otrokom/219596

https://www.vecer.com/tudi-mali-bolniki-lahko-telovadijo-10017183

https://youtu.be/WHv9g4ikFX4

Alenka Prah in Dragica Brilej

Preberite več ...

Čebela – naravoslovni dan

Ob 2. svetovnem dnevu čebel smo pripravili naravoslovni dan, posvečen tej delovni žuželki. V prvem delu je čebelar gospod Karl Vogrinčič iz Močne pri Lenartu predstavil svoje izkušnje na področju čebelarjenja in apiterapijo. Poudaril je pomen čebel za pridelavo hrane in ohranjanje življenja na Zemlji. Učenci so poskusili tudi cvetlični med ter sodelovali v pogovoru s čebelarjem.
V drugem delu smo predvajali poučen film S čebelo do medu Čebelarske zveze Slovenije. Učitelj Igor je učence in dijake seznanil z nevarnostmi, ki ogrožajo čebele in njihov obstoj na Zemlji.
Ob koncu naravoslovnega dne so učenci raziskovali, kakšno vlogo ima čebela v slovenski kulturi. Učiteljica Jana je za vsakega učenca pripravila naloge z različnih področij, in sicer glede na razred, ki ga obiskuje (čebela v basni, spis ob slikanici, frazeološki slovar, panjske končnice, uganke, pregovori, pesmi o čebelah …). Učenci so bili zelo ustvarjalni. Na koncu so predstavili svoje izdelke oz. spoznanja.

Preberite več ...

Naravoslovni dan: »Spreminjanje podnebja in človek«

Podnebne spremembe, ki jih povzroča človek, so največja grožnja, s katero se sooča naš planet.
Naš planet se segreva, ker v ozračje izpuščamo velike količine toplogrednih plinov, ki zadržujejo toploto Zemlje. Ti plini nastajajo pri zgorevanju velikih količin premoga, nafte in zemeljskega plina, pa tudi z intenzivnim kmetijstvom in sečnjo gozdov. Predviden dvig povprečne globalne temperature bo povzročil katastrofalne spremembe podnebja, ki lahko umorijo milijone, prisilijo na stotine milijonov ljudi, da zapustijo domove in povzročijo doslej še nevidne ekonomske, socialne in okoljske katastrofe.
Kako človek sploh lahko vpliva na te pojave, sta razmišljala učitelja v bolnišnični šoli Igor in Dragica, ko sta pripravila in izvedla naravoslovni dan o tej pereči temi z otroki in mladostniki, ki so na zdravljenju v bolnišnici.
Učitelj Igor je v multimedijskem predavanju s pomočjo PWP-predstavitve mlade seznanil z vzroki za spreminjanje podnebja (učinek tople grede, učinek toplogrednih plinov, globalno segrevanje ozračja) in posledicami le-tega (taljenje ledenikov, dvig gladine morja …). S pomočjo pogovora so poskušali oblikovati strategije za varovanje okolja in lajšanje posledic podnebnih sprememb. Na podlagi eksperimentalnega dela so učenci spoznavali fizikalne zakonitosti ekstremnih vremenskih pojavov, ki jih je ponazorila učiteljica Dragica.
Nato je sledilo še samostojno praktično delo učencev in dijakov. Izdelali so kombinirano napravo za merjenje hitrosti in smer vetra (vetrokaz – vetromer).

Mladostniki so na podlagi izvedenih dejavnosti pridobili nova znanja in spoznanja, kako varovati naš planet.
Igor Plohl in Dragica Brilej

Preberite več ...

TEHNIŠKI DAN V BŠ

V sredo, 27. 3. 2019, smo imeli v bolnišnični šoli tehniški dan. K sodelovanju je Suzana povabila ljubiteljsko kamišibajkarko Metko Kristan. Metka nam je zanimivo predstavila kamišibaj kot gledališko umetnost, pripovedovala štiri zgodbe(Stara muha dobra juha, Tisoč ogledal, Pravljica o nežnem velikanu, Marjetične meditacija) , nas navdušila za izdelavo preprostega kamišibaja.  Kamišibaj je umetnost pripovedovanje zgodb ob slikah, ki se nahajajo v malem lesenem odru-butaju. Skupina je doživeto pripovedovala svoje zgodbe. Ob predstavitvi skupine smo bili navdušeni.

 

Preberite več ...

Spomin na pustne dni v bolnišnični šoli 1. del

27. 2. 2019, je bil ob 13. uri projekt z Biserko Bobnar iz lutkovnega gledališča Maribor. Projekt je pripravila Suzana.
Zavzeto smo si izdelali pustne maske- »laufar«.

Preberite več ...

Podkategorije

OGLASNA DESKA
Število prispevkov:
4

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..