Bolnišnična šola

ZADNJI TEDEN POUKA V BOLNIŠNIČNI ŠOLI

BeFunky collage1Zadnji teden pouka smo v bolnišnični šoli, ker je večina učencev že zaključila s šolskimi obveznostmi, preživeli malo bolj razgibano.

V ponedeljek smo pričeli s tehniškim dnem Živ žav pod soncem. Ta dan so učenci izdelovali zmaje, škatlice iz papirja in vetrnice. Na zelenici bolnišnične šole so se učenci preizkusili še z milnimi mehurčki.

V torek so se učenci udeležili športnega dne Športne igre. V senci dreves bolnišničnega parka so se učenci razdelili v dve skupini, ki sta med seboj tekmovali v raznih športnih in socialnih igrah. Sonca in zabave ni primanjkovalo.

V sredo je ponovno potekal športni dan, Orientacija. V uvodnem delu so učenci spoznavali pozitivne značilnosti športa za psihično in fizično počutje posameznika, nato so prisluhnili multimedijski predstavitvi z naslovom Invalidi in šport. Učence in dijake je najbolj navdušilo iskanje skritega zaklada, ki so ga s pomočjo znanja na področju orientacije uspešno našli. Ob koncu smo izvedli še kviz, kjer se je najbolje izkazala dijakinja Tina.

V četrtek pa smo šolsko delo popestrili s potopisnim predavanjem Iran in pisanjem pozitivnih misli drug drugemu, ki nas bodo spremljale skozi poletje ter nas s pozitivnostjo pospremile v naslednje šolsko leto.

Nina Volčanjk, Vlasta Zlodej, Igor Plohl

BeFunky collage

Tehniški dan »Kdo bi vedel?«

Pri mešanju sode bikarbone in kisa nastane plin, ki … (A – odganja voluharje, B – lahko odganja ogenj, C – ima vonj po kislem zelju). Le kdo bi vedel? Zabavni kviz z eksperimenti, dobra ideja. Edinstven in enostaven kviz z jasnimi, razumljivimi vprašanji in presenetljivimi odgovori. Učiteljica Dragica je z izvajanjem poskusov poskrbela, da so otroci dobili eksperimentalno razlago na odgovor v kvizu.

V drugem delu tehniškega dne je sledilo eksperimentalno delo otrok in mladostnikov. Otroci so sami po predloženih navodilih izvajali eksperimente, prilagojene njihovi starosti ter si ob tem zapisovali meritve in opažanja. Kasneje so učenci višjih razredov spoznali tudi nekaj optičnih iluzij.

Učenci nižjih razredov pa so poslušali pravljico o vodi ter si sami izdelali ribe iz papirja.
Ta tehniški dan je bil za otroke poučen, a obenem zabaven, saj jim je popestril njihov bolnišnični vsakdanjik.

Učiteljici Simona H. in Dragica

Preberi več

Naravoslovni dan Čebela

V sredo, 16. maja 2018, smo v bolnišnični šoli pripravili naravoslovni dan Čebela. Kot običajno je bila v središču naše pozornosti domača čebela kranjska sivka. Obiskal nas je čebelar Karel Vogrinčič iz Močne. Predstavil nam je svoje izkušnje pri čebelarjenju in pri zdravljenju s čebeljimi izdelki.
Posladkali smo se s prvim letošnjim medom in izvedeli, da je na pobudo slovenskih čebelarjev 20. maj postal mednarodni dan čebel.
V nadaljevanju smo spoznali zgradbo čebele, čebeljo družino, naloge čebel, pa tudi nevarnosti, ki jim grozijo z izumrtjem: pomanjkanje hrane zaradi podnebnih sprememb, zajedavci, bolezni in plenilci.
V ustvarjalni delavnici pa smo izdelali čebelice iz plastičnih lončkov, kroglic stiropora in prosojnega papirja.

Aleksandra Friš, Igor Plohl

Preberi več

Tehniški dan Ustvarjalno recikliranje

Tehniški dan z naslovom Ustvarjalno recikliranje smo posvetili onesnaževanju okolja. Obiskali sta nas članici društva Aktiviraj.se, Polona Červek in Iva Gajšek. Glavna programa društva sta Središče ponovne uporabe Ropotarnica in Smetka, v okviru katerih zbirajo, predelujejo in obnavljajo rabljene predmete ter jih ponujajo v ponovno uporabo.
Tudi mi smo na ustvarjalnih delavnicah iz odpadne embalaže in majic, ki jih več ne nosimo, izdelali nove zanimive in uporabne izdelke. Prazne plastificirane vrečke so se spremenile v lične denarnice, majice pa so postale praktične vrečke. Ugotovili smo, da lahko tudi iz odpadnega materiala nastanejo lepi in uporabni izdelki.

Preberi več

ŠPORTNI DAN – (P)ostani fit

Ker smo želeli bolnim učencem popestriti vsakdanjik in jim pokazati, da se lahko tudi sami športno udejstvujejo, smo aprila izvedli športni dan. Vadbo pilatesa smo sprva načrtovali v fitnes centru Slavija, vendar je zaradi strukturne dinamike otrok nismo mogli izpeljati.
Športni dan smo tako imeli v kar bolnišnici. Najprej nam je učitelj Igor predstavil, kako in na katerih področjih se lahko invalidi ukvarjajo s športom. Spoznali smo, da si lahko vrhunski športnik tudi, če si na invalidskem vozičku, si slep ali kako drugače oviran.
Po odmoru je učiteljica Dragica vodila vaje prilagojenega pilatesa za eno skupino mladostnikov, ostali pa so šport likovno upodobili in izdelali svojo športno pravljico. V kvizu so pokazali svoje znanje o športu.
S skupino, ki je praktično izvajala prilagojeni pilates, se je učiteljica Jana po vadbi ob diaprojekciji pogovarjala o tem, kaj je pomembno upoštevati pri različnih športih – od pravilne prehrane, nevarnosti poškodb, fizikalnih zakonitosti … do oblike žog in žogic.
Učiteljici Jana in Dragica

Preberi več

Podkategorije

OGLASNA DESKA
Števec prispevkov:
4

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..