Bolnišnična šola

NARAVOSLOVNI DAN ČEBELA

V četrtek, 8. junija, smo v bolnišnični šoli pripravili naravoslovni dan Kranjska čebela.
Naši učenci so izvedeli vse o čebelji družini, o življenju v panju in o dobrotah iz panja, pa tudi to, da čebelam ni lahko, saj jih mučijo zajedavci, bolezni in plenilci. Največji »sovražnik« čebel pa je človek, ki ne pomisli, da z različnimi škropivi v naravi naredi veliko škode.
Tudi letos je bil naš gost čebelar Karl Vogrinčič. Pripravil nam je zanimivo predavanje o življenju čebel, njihovem pomenu za človeštvo ter o načinih zdravljenja različnih bolezni z apiterapijo. Slovenski čebelarji se zelo trudijo, da bi rojstni dan čebelarja Antona Janše, 20. maj, razglasili za svetovni dan čebel.
Posladkali smo se z medom, potem pa smo ustvarjali čebele iz različnih materialov.

Aleksandra Friš in Igor Plohl, 8. junij 2017

Preberi več

KULTURNI DAN BOLNIŠNIČNO GLEDALIŠČE

V maju so nas obiskali dijaki 3. letnika III. gimnazije Maribor z mentorico Aleksandro Adam Knez in nam popestrili naš kulturni dan. Odigrali so sodobno dramsko uprizoritev Sneguljčica in sedem palčkov, v kateri so prišli do izraza njihovi karakterji. Bila nam je všeč, saj je bila jezikovno blizu otrokom in mladostnikom. Predstava je bila našim učencem motivacija in izziv, da se tudi sami preizkusijo v različnih vlogah in odigrajo Sneguljčico po svoje. Oblikovali so si tudi nekaj kostumografskih dodatkov in rekvizitov ter uživali v svoji predstavi.

Aleksandra Friš in Ingrid Ladinek Korez

Preberi več

Športni dan: (P)ostani fit

Človek je ustvarjen za gibanje. Tudi v bolnišnični šoli iščemo možnost za gibanje, saj so otroci in mladostniki v času hospitalizacij primorani veliko sedeti oz. ležati. Tako smo v okviru športnega dne poskrbeli za vadbo, ki neguje telo in sprošča duha. S svetovno priljubljeno vadbo PILATES, ki krepi trdnost in gibljivost mišičja in skeleta, izoblikuje postavo in odpravlja posledice nezdrave drže, smo se »potili« v Fitnes centru Slavija. V centru so nas z veseljem gostili, še z večjim veseljem in zanosom pa nas je v svet pilates-vaj popeljala inštruktorica pilatesa Petra Kmetec.

Preberi več

Tehniški dan

Pri rednem pouku fizike in/ali kemije nam pogosto zmanjka časa za klasično izvedbo poskusov ali pa uporabimo kar računalniško simulacijo (tudi za enostavne poskuse). Učenci pa zelo radi samostojno izvajajo poskuse. Zato za učence in mladostnike, ki so vključeni v bolnišnično šolo, organiziramo tehniški dan Čarobna znanost – izvajanje preprostih fizikalnih poskusov, za katere med rednimi urami ni dovolj časa in niso obvezni po učnem načrtu. Udeležijo se ga po starosti in znanju zelo različni učenci, tudi takšni, katerih ocene pri naravoslovju niso najvišje.

Učiteljica Dragica je najprej izvedla nekaj motivacijskih eksperimentov, s katerimi je spodbudila mlade radovedneže za tovrstno delo. Čarobni eksperimenti so dali tudi čarobne rezultate.

Sledilo je eksperimentalno delo učencev in dijakov v manjših skupinah. Z izvajanjem poskusov so preučevali zračni tlak, tlak v vodi, vzgon, gostoto snovi, površinsko napetost, naredili mavrico v vodi, izdelali gasilni aparat s CO2 in se zelo zabavali. Na koncu je sledila še poslastica z optičnimi iluzijami. Kaj vse ljudje vidimo (česar ni)?

Dragica Brilej in Suzana Orlač

Preberi več

Podkategorije

OGLASNA DESKA
Števec prispevkov:
4

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..