parlamentZadnji dan pouka pred težko pričakovanimi zimskimi počitnicami smo so člani OŠBI-jeve skupnosti učencev zbrali na 2. zasedanju šolskega parlamenta, ki v letošnjem šolskem letu uokvirja temo šolstva in šolskih sistemov.

Navzoče je najprej pozdravil g. ravnatelj. Poudaril je pomen aktivnega vključevanja učencev v šolsko dinamiko ter izpostavil pomembnost prenosa informacij s sestankov na raven oddelčnih skupnosti. Prisotne je nagovorila tudi osmošolka Maša – povzela je Primoža Suhodolčana, avtorja letošnje poslanice ob tednu otroka: »Znanje je največji zaklad, nihče ga ne more vzeti, ne da se ga izgubiti ali ga pozabiti. Znanje je prijatelj, ki nikoli ne razočara.«

Ob obilici izhodiščnih tem se je razvila pestra ter dinamična razprava. Četrtošolci so predstavili šolo “po njihovi meri”. Medtem ko so nas petošolci popeljali v preteklost, so šestošolke navzoče seznanile z značilnostmi šolskih sistemov izven naših meja. Sedmošolci so iskali odgovore na vprašanje, kako v šolo “pripeljati sonce”, leto dni starejše učenke so podale konstruktivno kritiko šolskega vsakdana, devetošolke pa so razmišljale o organizaciji prostega časa, ki mladim še preostane ob šolskih zadolžitvah.

Sklepni del zasedanja je bil namenjen oblikovanju zaključkov:

  • Natrpan urnik = priložnost za večjo produktivnost ter razvijanje organizacijskih veščin, saj je čas zaradi omejenosti bolj cenjen.
  • Uporaba tabličnih računalnikov = zmanjšanje teže šolskih torb.
  • Uvedba privlačnih izbirnih vsebin = sredstvo motiviranja za aktivno sledenje pouku.
  • Več priložnosti za neformalno druženje izven pouka, več sodelovalnega dela ter možnosti za komunikacijo z učitelji = bolj kvalitetni medosebni odnosi.
  • Izzivi niso zgolj »zunanji« (zahteve učiteljev, staršev) = postavljati si jih moramo učenci sami ter si prizadevati za uspešno soočaje z njimi.
  • Naravnanost učnih vsebin glede na sposobnosti vsakega posameznega učenca.
  • Skrb za upoštevanje posebnih potreb učencev in drugačnosti.

Vsem sodelujočim učencem pohvala za vestno pripravo ter izpeljavo zasedanja.