Na OŠ Bojana Ilicha delujeta dve dramski skupini.

Dramska skupina »Igrajmo se gledališče«, pod vodstvom mentorice Almire Pavlič in Dramska skupina OŠBI, pod vodstvom mentorja Marjana Šeneta.

Obe skupini sta se z letošnjima produkcijama udeležili srečanja OBMOČNIH OTROŠKIH GLEDALIŠKIH SKUPIN, ki je potekalo v Mariboru in sicer od 22. do 25. aprila na Komornem odru SNG Maribor.

Selektor srečanja g. Gašper Jarni je obe skupini uvrstil na nadaljno srečanje in sicer REGIJSKO SREČANJE OTROŠKIH GLEDALIŠKIH SKUPIN, ki bo potekalo v Pesnici, v petek, 10. maja 2019.

Vsem nastopajočim čestitamo!

Dramska skupina »Igrajmo se gledališče«. Mentorica: Almira Pavlič

Epsko pripovedno pesem Žvalinjak avtorja Petra Rezmana smo uprizorili skupaj z otroki prvega in drugega razreda osnovne šole Bojana Ilicha. Predstava je bila uprizorjena v skladu s pričakovanji na generalki v OŠ Bojana Ilicha in na območnem srečanju otroških gledaliških skupin na komornem odru v SNG Maribor.
Uvrstili smo se tudi na regijsko srečanje, ki ga pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti v dvorani večnamenskega KTP centra v Pesnici pri Mariboru. Prireditev bo potekala po programu regijskega srečanja otroških gledaliških skupin.
Vsebina epske pripovedne pesmi govori o tako imenovanem Žvalinjaku oziroma otoku, na katerem so v miru živele različne živali vse do prihoda lovca z imenom Jago. V zgodbi se kaže lovčeva nespretnost, razgibano živalsko okolje, medsebojna povezanost živali ter krog življenja, v katerem ni porazov in zmag.
Scenografijo za uprizoritev omenjenega dela smo ustvarili z ozirom na primer iz vira Gledališki pojmovnik, ki je služil kot vzorec za načrt in izdelavo scene. V tem primeru je scenografija tako pomembna, kot dogajanje v ospredju. Vodoravno in navpično os odra določa mreža, ob kateri so razporejeni otroci, ki sodelujejo z ostalimi nastopajočimi. Globino odra določa nebo »Žvalinjaka«, obdano z vizualizacijo kopnega in morja. Scena je opremljena z otroškimi likovnimi izdelki.
Gibanje otrok je bilo doseženo skozi vaje posnemanja živali in upoštevanjem dramskega besedila. Ritem gibanja, ki je bil skladen z vsebino pesmi, so nakazovali otroci z igranjem na piščali, Orffovim inštrumentarijem in improviziranimi instrumenti, ki so bili izdelani iz odpadne embalaže.
Uprizoritev je nastala z upoštevanjem dramskega besedila v povezavi z vajami. Pri tem je vsak otrok z ustvarjalnimi gibi posnemal eno izmed živali v pesmi.

Dramska skupina OŠBI

Več o naši skupini tukaj

Stran uporablja piškotke
Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke