Bolnišnična šola

TEHNIŠKI DAN - Naravna kozmetika

V torek, 15. 10. 2018, smo imeli v bolnišnični šoli tehniški dan z gostjo gospo Miro Klemenc. Seznanila nas je s prednostmi naravne kozmetike za zdravje. Predstavila nam je tudi postopke za izdelavo naravne kozmetike in sestavine zanjo. Delali smo izdelke za dobrodelni bazar: trda mila, trde in suhe šampone ter penečo in solno kopel. Vse izdelke smo naredili po receptih gostje. Skupina je zavzeto delala in z zanimanjem prisluhnila razlagi o naravnih sestavinah kozmetike in škodljivosti kemikalij, ki jih uporabljajo pri izdelavi kozmetičnih izdelkov.
Vse izdelke smo zavili in pripravili besedila glede uporabnosti le-teh.
Vsak učenec si je izbral izdelek, ki ga bo preizkusil.
Zagotovo bomo naslednje leto tak tehniški dan z veseljem ponovili.

Slike najdete v naši spletni galeriji tukaj.

KULTURNI DAN V BOLNIŠNIČNI ŠOLI

V torek, 15. oktobra 2019, smo za učence bolnišnične šole pripravili kulturni dan Lutke. V goste smo povabili gospo Biserko Bobnar - Bibi iz Lutkovnega gledališča Maribor.
V uvodu smo učencem predstavili različne lutke, njihov namen, uporabo in kratko zgodovino. Pod vodstvom gospe Biserke so se naši učenci seznanili z izdelavo gibljivih papirnatih lutk in sami izdelali dve papirnati lutki. S svojimi lutkami so se ob koncu tudi predstavili. Skupina je z zanimanjem poslušala navodila. Delo in izdelki so jih zelo navdušili.
Gospo Biserko je povabila Suzana. Z gostjo smo se dogovorili še za nadaljnje sodelovanje, in sicer že v februarju, ko bomo izdelovali pustne maske.

Slike najdete v naši spletni galeriji tukaj.

BOLNIŠNIČNA ŠOLA SE PREDSTAVI NA FESTIVALU …

IMG 0879Center eksperimentov Maribor je organiziral v sodelovanju z Mestno občino Maribor Festival znanosti v prostorih Maribox-a v Mariboru.

Starejše generacije ob besedi festival najprej in zagotovo pomislijo na priljubljene skladbe zimzelenih popevk, ki so se rodile na raznih »festivalih«. Saj res, če pogledamo v SSKJ, je izraz festival razložen kot »večdnevna prireditev, ki omogoča pregled dosežkov na določenem kulturnem področju«. No, ta prireditev je lahko tudi enodnevna ali pa še krajša. Kako naj sem umestimo znanost, saj se ves čas ponuja samo kultura. Torej je potrebno razvozlati, kaj pomeni kultura. V najširšem pomenu označuje izraz kultura vse produkte posameznika, skupine ali družbe inteligentnih bitij. Sem spadajo tehnika, umetnost, znanost … Torej tako lahko nastane tudi festival znanosti.

Preberite več ...

KULTURNI DAN »VESELO SRCE«

Ko počnemo, kar imamo radi, nam zapoje srce na svoj način in v svojem ritmu.
Pod okriljem pesmi, poezije, glasbe, smo 6. februarja izvedli kulturni dan, ki smo ga popestrili s polurnim kulturnim programom. Vsi sodelujoči otroci in mladostniki so podarili svoje srce na dlani, ko so peli, plesali, recitirali in s frazemi obogatili misli o srcu in ljubezni. Kako bi strokovno zvenela razlaga za srce? Kako se pesem o ljubezni napiše? Ljubezen včasih tudi boli in srce se na koščke razleti. Takrat lepo je, če ob sebi imaš srce, ki nežno te objame in spet vse najlepše je.

Preberite več ...

Zabavni poskusi v fiziki in kemiji

Med prebiranjem internetnih strani sem nedavno zasledila tudi tale naslov: »Nori eksperimenti, ki nam jih v šoli niso pokazali«. Takoj sva učiteljici fizike in kemije staknili glavi in si rekli: »Zabavni poskusi v fiziki in kemiji«. Zakaj pa ne? Idealna ideja za izvedbo naravoslovnega dne v bolnišnični šoli.

Enega od bolnišničnih skupnih prostorov smo spremenili v mini laboratorij ter na zabaven način spoznavali zakone fizike in kemije, predvsem pa učencem dokazali, da se nekatere naravne zakone da razumeti in pokazati kar s »kuhinjskimi« eksperimenti.

Voda zaradi podtlaka vdre v kozarec, zaradi površinske napetosti in podtlaka voda ne izteče iz kozarca, led lebdi med vodo in oljem, surovo jajce postane prosojna skokica … masa reaktantov vpliva na količino nastalega produkta, zgradba in lastnosti snovi so v medsebojni soodvisnosti (polarne, nepolarne snovi), tudi v ogljikovem dioksidu snovi lahko gorijo, koncentracija posameznih snovi vpliva na potek kemijske reakcije …

Otroci in mladostniki so s pomočjo učiteljic izvajali eksperimente, ugotavljali »znanstvena« dejstva, urili eksperimentalno-raziskovalne spretnosti in razvijali veščine za varno in učinkovito delo z raznimi (tudi nevarnimi!) snovmi. Ja, na koncu je učiteljica Vesna »zakurila» svoje roke. Tega nikar ne počnite doma!

In nastal je tudi komentar dneva: »Če bi v šoli izvajali takšne nore eksperimente, bi ljudje (otroci) imeli drugačno mnenje o fiziki in kemiji«.

Učiteljici Dragica in Vesna

Preberite več ...

Podkategorije

OGLASNA DESKA
Število prispevkov:
4

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..