Voda je čudovito preprosta, najbolj uporabna in uporabljena snov na svetu. Je odlično hladilo, topilo, razredčilo, hranilo, zdravilo … Nepogrešljiva je v energetiki, ustvarja vreme in v veliki meri odloča o našem podnebju. Vse to in še več smo ugotavljali v bolnišnični šoli v okviru naravoslovnega dne.

Na začetku so mladostniki in učiteljica Dragica s pomočjo eksperimentov ugotavljali fizikalne lastnosti vode. Učiteljica Andreja je na zelo inovativen način predstavila kemijske lastnosti vode in njenega pomena za življenje na Zemlji. Na podlagi viharjenja idej pa smo spoznali medsebojne korelacije med pojmi podnebje – vreme – voda.

Voda ima pomemben vpliv na podnebne značilnosti planeta. Vodna para deluje v ozračju kot močan toplogredni plin in svetovni oceani so velik rezervoar toplote.

Podnebne spremembe se kažejo tudi kot daljša sušna obdobja, pozimi je vse manj dni s snežno odejo, ledeniki se krčijo še kar naprej. Več utegne biti tudi zelo močnih nalivov in posledično poplav. Tali in krči se grenlandski ledeni pokrov, zmanjšujeta se obseg in debelina morskega arktičnega ledu in gladina morja narašča, je v plenarnem predavanju poudari učitelj Igor in opozori še na nekatere druge ekstremne vremenske pojave (tropski ciklon, vodna tromba).

V delavnici so učenci naredili nekaj poskusov s področja hidrostatičnega tlaka in izdelali vetrno kolo.

Učenci nižje stopnje so izdelali »pljuvalnik vode« (naprava za iztekanje vode na različni višini) in izvedli eksperimente, ki so bili prilagojeni njihovi razvojni stopnji in zmožnostim dojemanja naravnih procesov.

Igor Plohl in Dragica Brilej

{oziogallery 828}