Projektni dan - JESENSKO ENAKONOČJE

Jesensko drevo P1010623 V četrtek, 23. septembra, se je na severni poluti Zemlje začela jesen. Ta dan v letu je Sonce nad obzorjem točno toliko časa kot pod obzorjem. Laiki trdijo, da sta na ta dan v letu noč in dan enako dolga, vendar to ne drži. Dan se začne preden Sonce vzide, saj sončna svetloba prežene temo, še preden na obzorju vidimo Sonce.  Noč in dan sta tako enako dolga nekaj dni po jesenskem enakonočju.

V okviru projektnega dne Jesensko enakonočje smo najprej prisluhnili predavanju bolnišničnega učitelja Igorja Plohla. Predstavil nam je posledice rotacije in revolucije Zemlje. Nagnjenost zemljine osi za 23,5° je vzrok za obstoj letnih časov. Obdobja menjave letnih časov ( čas solsticijev in ekvinokcijev) so bila izjemno pomembna že za starodavne kulture (Azteki, Maji, Egipčani, Kelti…). V tem času so imeli številne praznike. Etnološke posebnosti nekaterih so se ohranile vse do današnjih dni (dan zahvalnosti, noč čarovnic, dan mrtvih…).

Po predavanju je sledila etnološko-likovna delavnica pod vodstvom učiteljice Marje Zalokar. Učenci so ustvarjali na temo jeseni in jesenskih barv. Tako so med drugim ustvarili čudovito jesensko drevo.

Igor Plohl

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..