Projektni dnevi - NE/NASILJE

DSC02391_800x600 DSC02400_800x600 DSC02422_800x600 DSC02432_800x600

V bolnišnični šoli se zavedamo posledic, ki jih prinaša nasilje. Kljub temu, da se s tem pojavom v bolnišnici redko srečujemo, smo se odločili, da za otroke in mladostnike organiziramo projektne dni z naslovom Ne/nasilje.

Prvi dan so se učenci seznanili z definicijami in vrstami nasilja. V likovni delavnici so izdelovali prometne znake na poti življenja. V kreativnem in sproščenem vzdušju so nastali zanimivi izdelki. V multimedijskem predavanju Nasilje po svetu so učenci spoznali geografske razsežnosti in oblike nasilja, ki trenutno najbolj zaznamujejo naš planet. Ob koncu prvega projektnega dne so se učenci seznanili z varnimi točkami v Mariboru in konflikti med sovrstniki ter v družini. Varne točke lahko učenci izkoristijo v primeru nasilja kot zatočišče pred nasilneži.

Drugi dan so se naši učenci učili biti asertivni. Spoznali so način sporazumevanja, ki je med agresivnim in pasivnim in enoglasno ugotovili, da je biti asertiven kar težko. Malčki so v tem času ne/nasilje spoznavali skozi naše »pomočnice vodnice« – knjige.  Da so naši projektni dnevi pozitivno vplivali na naše otroke oz. mladostnike in da so znanje uspešno vsrkavali, se je pokazalo na literarni delavnici, kjer so problemske situacije reševali skoraj bolje kot to zmore naša znana teta Justi. Na koncu drugega dne smo previharili še pojme o ne/nasilju in se s pomočjo asociacij poslovili od uspešnega drugega dne.

Tretji dan je projekt potekal v sklopu likovno-ustvarjalnih delavnic pod mentorstvom naših učiteljic. Učenci so bili uspešni pri prenašanju svojih idej, zamisli, inspiracij … na papir.

V popoldanskih urah smo sodelovali s študenti medicine na Pedolandiji. Bravo mi, ki znamo združiti moči. Laughing

Igor Plohl, Alenka Prah

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..