IMG 6640Sodelovali smo na 17. osnovnošolski slikarski koloniji LIMBUŠ 2016, ki je potekala 7. in 8. aprila na OŠ Rada Robiča v Limbušu. Udeležilo se je 13 osnovnih šol in 37 učencev. Slikarska kolonija ima letos dobrodelni značaj. Vse izdelke, ki so na koloniji nastali so osnovnošolci dobrodelno podarili. Namen ustvarjenih slik je, da se prodajo. Organizira se dobrodelni odkup slik, izkupiček pa je namenjen Zavetišču za živali Maribor.
Društvo Jasa je izdalo knjigo Človek o psu - pes o človeku in ta nam je bila izhodišče za ustvarjanje. Odločili smo se, da bomo slikali z akrilnimi barvami in nastale so tri slike večjega formata, ki prikazujejo življenje psov. Naslikale so jih Monika Hüdekova, Nastja Šprah in Barbara Globevnik, učenke devetega razreda.

IMG 6616Za nagrado smo bili povabljeni v Mestno gledališče Ptuj, kjer smo si ogledali predstavo Cucki.
V tem gledališču je 21. aprila potekala tudi dražba vseh nastalih likovnih del iz različnih osnovnih šol. Organizator dobrodelne dražbe je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti OI Maribor in Mestno gledališče Ptuj.
Z zanimanjem smo se udeležili dražbe. Bilo je zanimivo bolj, kot smo lahko pričakovali.
Na slikarskih stojalih je bilo razstavljenih nekaj slik. Med njimi tudi slika Barbare Globevnik. Najprej je voditelj prijazno ponudil nekaj slik in vse je bilo tiho v gledališču. Popolna tišina. Oglasil pa se je nekdo iz občinstva, ki je želel dražiti "tisto levo" na stojalu. Našo torej, Barbarino sliko.
Voditelj je rekel, da se ta ne prodaja, ker je že njegova. A jo je oseba iz dvorane vseeno želela kupiti. Voditelj je popustil in pričela sta sliko dražiti. Izklicna cena je bila 60€, voditelj je rekel 90€ in tako sta dvigovala ceno, da sta dražila vse do 200€, ko je voditelj rekel "prodano". In bila je njegova.
Bilo je vznemirljivo in vse se je dogajalo zelo hitro.
Z veseljem in nasmehom na obrazu, da je slika sedaj res njegova je voditelj pričel dražiti še druge slike. Ob slikah je povedal zanimive zgodbe, ki jih prikazujejo motivi.
Resnica ob zaključku slikanja je bila ta, da je Monika ob koncu kolonije izrazila željo, da bi sliko obdržala, saj se je ob ustvarjanju nanjo zelo navezala. Ker pa to ni bilo mogoče je obstajala možnost, da njeni starši dražijo njeno sliko in je tako povsem njena. In tako je tudi bilo.
IMG 6668V gledališče so prišli njeni starši in sliko kupili. Da pa ni bilo vse tako lepo in preprosto se je ob skoraj končani avkciji našel nekdo, ki ni najbolje sledil katere slike so že bile prodane in katere so še na razpolago.
A všeč mu je bila ta, od Monike. Kaj pa sedaj, smo se spraševali, kako se bo to izšlo. Oglasili so se Monikini starši, da sliko odstopijo v prodajo, oni pa so izbrali in kupili drugo. Vse v dober namen. Za živali. Zelo ganljiva odločitev.
Naslednja dražba je potekala 7. maja v Narodnem domu v Mariboru.
V projektu je sodelovalo več kot 100 sodelujočih in veseli smo, da smo med njimi tudi mi. To je naša zgodba.
Vsa nastala likovna dela si lahko ogledate na spletni strani: www.facebook.com/limbus2016.

IMG 6701V četrtek, 2. junija smo projekt zaključili na odprtju razstave Človek o psu - pes o človeku. Lep dogodek s podelitvijo priznanj je bil na umetniškem večeru v Art kavarni hotela Piramida.
Naslovnico kataloga krasi slika, ki jo je naslikala Barbara Globevnik. Slika, ki je bila prodana prva in edina za tako visok znesek.
Priznanja in kataloge so prejele: Barbara Globevnik, Nastja Šprah in Monika Hüdekova.

Mentorica in zapis Andreja Stumpf

Stran uporablja piškotke
Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke