kolažV četrtek, 14. 3. 2019, se je na 29. regijskem Otroškem parlamentu zbralo 111 mladih parlamentarcev in parlamentark iz 43 različnih šol ter 16 občin. Osnovno šolo Bojana Ilicha so zastopali sedmošolec Aljaž Skornšek, osmošolka Dina Đonlagić ter devetošolka Maša Drevenšek.

Uvodnemu, plenarnemu delu zasedanja je sledilo delo po skupinah, v sklepnem delu pa so predstavniki skupin predstavili zaključke, pobude in predloge. Tokrat so mladi izpostavili željo po praktičnih, življenjskih veščinah, izmenjavi učencev znotraj slovenskih šol ter pridobivanju znanja izven meja naše države. Na področju odnosov si osnovnošolci želijo več povezovanja med mlajšimi in starejšimi, medvrstniškega druženja ter nudenja pomoči (tutorstvo, mediacija), od učiteljev pa pričakujejo doslednost brez popuščanja ter izpolnjevanje obljub. Izpostavili so pomen medosebnega spoštovanja, ozaveščanja nasilja ter motiviranja manj sodelujočih učencev. Med drugim so predlagali večji izbor ter težo izbirnih predmetov, medpredmetno povezovanje, dopolnilni pouk ne zgolj pri glavnih predmetih, informativno seznanjanje z »lažje« in »težje« dosegljivimi poklici, rekreativne odmore in »predtestno« telovadbo.

Debata na temo »Šolstva in šolskega sistema« se bo na državni ravni nadaljevala v ponedeljek, 8. aprila 2019, tokrat tudi s predstavnico naše šole – devetošolki Maši so vrstniki izkazali zaupanje in jo izbrali za eno izmed delegatk nacionalnega Otroškega parlamenta.

Iskrene čestitke!