Tudi v bolnišnični šoli želimo, da bi bili učenci pri pouku motivirani in dejavni. Ena takšnih oblik so naravoslovni dnevi. Če pa uvedemo še raziskovanje, smo zadeli v polno.
Tokrat smo raziskovali vpliv biokatalizatorjev (katalaze) na hitrost razpada vodikovega peroksida. Ugotavljali smo prisotnost encima katalaze v korenčku, kvasu in krompirju ter raziskovali njeno hitrost delovanja. Katalaza je razgradila vodikov peroksid v dva neškodljiva produkta, kisik in vodo. Izhajajoči kisik je povzročil nastajanje mehurčkov, kar smo dokazali s tlečo trsko, ki je zagorela.
Učenci razredne stopnje so občudovali čarobne fizikalne eksperimente v uvodu, kasneje pa zelo modro ugotavljali, da je vse sadje »kislo«, tudi banana. Tisti vsemogočni lakmusov papir se je obarval rdeče.
Še zaključek. Ali ste že slišali, da milni mehurčki gorijo? Če bi bili z nami, bi to tudi doživeli in videli.
Vesna Masten Gubeljak in Dragica Brilej