Screenshot 2022 09 15 at 15.02.59 cutout

 

 

 

sreda, 25. januar 2023/NASVET #16

Če so naši možgani res najbolj zapleteni organ, potem je prav, da jih malo potreniramo.
Da med počitnicami ne bodo pajki v glavi spletli preveč mrež, in bo pamet ostala zdrava, vam ponujamo nekaj možgančkanja.

pdfMOŽGANČKANJE

sreda, 18. januar 2023/NASVET #16

Se tudi tebi kdaj zgodi, da med branjem odtavaš z mislimi?

Če je tako, predlagamo, da vsake toliko časa izvedeš kakšno vajo za vzdrževanje pozornosti.

Da bo tvoja pozornost bolj fokusirana, ti podajamo izziv: Na spodnjih slikah poišči pando.

 panda

panda2

panda3

panda4

sreda, 11. januar 2023/NASVET #15

KNJIŽNI PREDLOG: Moja Nina avtorice Janje Vidmar 

Knjiga govori o deklici Nini, ki ima Downov sindrom. Stara je 14 let, vede pa se kot da bi jih imela 5. Tim, Ninin bratec, v knjigi razmišlja o svoji sestri in njeni drugačnosti. Preko zgodbe lahko pokukamo v čevlje ljudi z Downovim sindromom ter spoznamo, da se ljudje med seboj razlikujemo. 

Če vas zanima kaj novega o življenju otrok z Downovim sindromom in bi tudi vi radi malo bolje spoznali te otroke, je knjiga kot nalašč za vas.  

 Hop do knjižnice!

sreda, 4. januar 2023/NASVET #14

Naučena nemoč, nizka samopričakovanja in stopnja angažiranosti, strah pred napakami, predvsem pa ukalupljeni načini razmišljanja in reševanja problemov (»drugačno je napačno, kaznovano«) zavirajo našo radovednost, domišljijo, originalnost ter inovativnost.

V namen preseganja opisanih omejitev obstaja obilica nezahtevnih vaj. Urjenje spomina, logike, pozornosti, prostorske predstavljivosti, domišljijskega vživljanja in likovnega izražanja motivira, umirja ter sprošča miselno napetost.

Sprejmete miselni izziv? Izvolite, vsebina za natis dostopna tukaj. 

 sreda, 21. december 2022/NASVET #13

Ponovno filmski sredin nasvet za nov učni zalet. 

 FLMSKI VEČER: Vrvež v moji glavi (Inside out, 2015) 

„Kaj vse se dogaja v glavi enajstletnikov? Animirani film o tem, kako pomembno je čutiti in izražati čustva, pa naj bodo vesela ali žalostna.” 

Film najdete TUKAJ. 

Filmski večer lahko zopet nadgradite s klepetom ob kokicah: 

 • Katero čustvo največkrat občutiš ti? 
 • Je tudi nate kakšen dogodek vplival tako kot na Riley? 
 • Kateri otoki osebnosti so pomembni tebi? 
 • Katera stvar v tebi vzbudi čustvo veselja? Kaj pa žalosti? 
 • Ali misliš, da je tudi žalost pomembna in jo moramo kdaj občutiti? 

sreda, 14. december 2022/NASVET #12

Sredin nasvet malo drugače. Razgibajte telo in možgančke. 

JOGA za vas otroci in mladostniki:  

 • izboljšuje dihanje, 
 • dobro vpliva na razvoj gibljivosti, pridobivanje moči, izboljšuje koordinacijo in ravnotežje ter pripomore k zavedanju celotnega telesa, 
 • sprošča in pomirja, izboljšuje koncentracijo in pomaga razvijati samodisciplino, 
 • pripomore k večji pozornosti, oblikuje pozitivna vedenja in veščine ter krepi spominske funkcije, 
 • z redno vadbo joge boste krepili samopodobo in samozavest. 

Za nekaj vaj pa le „kliknite“ TUKAJ. 

Le pogumno! 

sreda, 7. december 2022/NASVET #11

FILMSKI VEČER: Kot zvezde na Zemlji (Like stars on Earth, 2007) 

„Zgodba o dečku z disleksijo, ki ima zelo bogato domišljijo. V svetu polnem čudes, ki jih nihče ne opazi, se Ishaan nikakor ne znajde. Zavrnjen z vseh strani, dečkovo življenje drvi proti katastrofi. Potem pa ga nepričakovano najde pomoč.” 

Film najdete TUKAJ. 

Ni tipičen film, ki smo ga vajeni iz kinematografov, saj ga je produciral Bollywood, vendar je film definitivno vreden ogleda.  Filmski večer lahko nadgradite s pogovorom z vašim otrokom: 

 • Kako se je Ishaan počutil v prvi šoli? 
 • Kaj se je spremenilo, ko je Ishaan srečal učitelja Ram Shankarja? 
 • Pri čem je imel deček težave? Kako jih je premagal? 
 • V čem je bil deček dober? 
 • Kako si se počutil na koncu filma? 

sreda, 30. november 2022/NASVET #10

Dobre učne navade so pomembne, saj smo zaradi njih produktivnejši, naši dosežki pa so boljši. Po drugi strani pa nas slabe učne navade omejujejo, nam preprečujejo učni napredek in slabijo naše uspehe. Dobra novica je ta, da lahko svojo slabo učno navado z nekaj truda spremenimo. 

1. korak: Katero navado bi želel spremeniti? 

Morda se učiš v postelji in so ob učenju tvoji možgani “zaspani”, morda se učiš zadnji hip in ne sproti, morda med poukom ne poslušaš ali ne izdeluješ zapiskov … Veliko je slabih učnih navad, morda se najdeš v kateri in bi jo želel spremeniti.

2. korak: Zastavim si cilj 

Naj bo tvoj cilj usmerjen v spremembo učne navade, ki jo želiš doseči. Na primer: Učil se bom vsak dan za svojo pisalno mizo. Med poukom bom poslušal in sproti izdeloval zapiske. Po pouku bom vsak dan ponovil učno snov. Po šoli bom vsak dan naredil domačo nalogo.

3. korak: 30 dni zavestno poskušam slediti zastavljenemu cilju. 

Natisni si tabelo in si jo nalepi na vidno mesto. 30 dni poskušaj slediti svojemu cilju, sprva bo to od tebe zahtevalo nekaj napora, saj boš moral izstopiti iz cone udobja svojih slabih navad. Z vsakim dnem pa bo lažje. Vsak dan si v okvirček označi s kljukico ali križcem, če si svoj cilj uspel uresničiti. 

4. korak: Si že na cilju 

Da nam nova učna navada predstavlja rutino, potrebujemo približno 30 dni. Če si uspel vseh trideset dni uresničevati svoj cilj, si lahko čestitaš in se malo nagradiš. Seveda pa ne pozabi svoje dobre učne navade vzdrževati še naprej. In seveda – VERJEMI VASE! 😊  

sreda, 23. november 2022/NASVET #9

Organizacijski nasvet "zakaj se učiti sproti" za sredin učni polet!  

Picture 1

Tokrat vam predstavljamo namig, zakaj učitelji tako radi “gnjavimo” z domačimi nalogami in sprotnim učenjem. Ne, to ni zato, ker uživamo v mučenju ali vam želimo pokvariti popoldneve. To je preprosto zato, ker želimo, da bi se izognili mučnim popoldnevom sedenja za zvezki, ki na nas prežijo tik pred ocenjevanjem.

Rdeča krivulja prikazuje, koliko pozabiš, če učne snovi do testa ne ponavljamo. V tem primeru nas čaka veeeliiiik zalogaj učenja, da bomo pozabljeno nadoknadili. Če učno snov ponovimo takoj po pouku ali naredimo domačo nalogo, bomo kasneje potrebovali veliko manj časa, saj bo pozabljene učne snovi manj. Priporočljivo je učno snov ponoviti takoj po pouku, naslednji dan, en teden kasneje in tik pred testom. Morda se na prvi pogled res zdi veliko več dela, vendar se tako lahko izognemo neprespanim nočem in dolgim maratonskim popoldnevom učenja. 

Več o tem, kako premagati slabo učno navado “prestavljanja učenja”, bo objavljeno v naslednjem sredinem nasvetu. 

sreda, 16. november 2022/NASVET #8

Kako zmanjšati strah, tesnobo pred ocenjevanji  znanja

Ocenjevanja znanja predstavljajo za učence gotovo stresne situacije, ki v mnogih vzbujajo občutke tesnobe.  

Tesnoba se lahko izraža kot zaskrbljenost, negativne misli in fiziološke reakcije (nemir, povečano bitje srca, potenje, slabost...). Določena stopnja strahu pred situacijami ocenjevanja ali nastopanja je normalna, celo pozitivna, saj nas spodbudi k učenju. Takšno stopnjo strahu, zaskrbljenosti doživlja večina izmed nas. Težava nastane, kadar se občutki tesnobe ponavljajo in so izraženi do te mere, da ovirajo vsakodnevno funkcioniranje otroka in prinašajo slabšo učno uspešnost in težave na področju duševnega in telesnega zdravja otroka. 

Pripravili smo nekaj napotkov oz. strategij, ki so se izkazale kot učinkovite pri zmanjševanju in obvladovanju občutkov tesnobe, strahu, stresa pred ocenjevanji znanja. Najdete jih tukaj.

sreda, 9. november 2022/NASVET #7

Sredin nasvet, z napotki za soočanje s pisnimi preizkusi prežet! 

V izogib nepotrebnega stresa v času sezone pisnih ocenjevanj smo za vas pripravili nekaj osnovnih napotkov za uspešen pristop. Delimo v preučitev in priporočamo osvežitveno branje pred vsakim testom. Na ogled in natis dostopni na tem mestu. 

sreda, 26. oktober 2022/NASVET #6

5 idej za ustvarjalno preživljanje jesenskih počitnic! 

Ustvarjanje nas sprošča, krepi našo pozornost in koncentracijo, ročne spretnosti, nas navdaja z osebnih zadovoljstvom.  

Da bodo tudi tvoje počitnice kreativne, smo zate pripravili nabor aktivnosti. Klik zanje tukaj. 

sreda, 19. oktober 2022/NASVET #5

Literarni sredin nasvet za nov učni zalet: knjiga Pošasti iz 4. c in zmešani učitelj avtorice Nine Volčanjk.

„Oh, ta razred … Oh, ta šola … Oh, ti sošolci … V pošastnem razredu je toliko pošastnih otrok, da učitelji kar bežijo iz njega! Za piko na i pa v razred prikaoraka še zmešani učitelj.” Ob zgodbicah se boš lahko pošteno nasmejal. Morda v njih našel tudi kakšen del sebe. Morda si tudi ti kdaj naredil kaj pošastnega. Knjigo lahko preberejo tudi starši, saj je na koncu opremljena tudi z vprašanji za pogovor z otroki na temo nasilja, raznolikosti in neprimernega vedenja. 

Za izposojo na voljo tudi  v šolski knjižnici!

sreda, 12. oktober 2022/NASVET #4

Možgančkanje - naloge za urjenje pozornosti in koncentracije 

Pozornost in koncentracija vplivata na zmožnost sledenja, poslušanja, razumevanja in sta ključnega pomena za uspešno učenje vseh nas. 

V tokratnem sredinem nasvetu smo za vas pripravili raznolike naloge z reševanjem katerih boste lahko krepili sposobnost vidnega zaznavanja, natančnega opazovanja, hitrega primerjanja, iskanja vzorcev, razlikovanja podobnosti in razlik.  

Veliko uspeha in zabave ob reševanju. Klik za naloge.

sreda, 5. oktober 2022/NASVET #3

Zadrega, ko ob koncu mrzličnega iskanja po šolski torbici ne najdemo želene potrebščine in še večja, ko učitelj izve, da domača naloga ni opravljena in sploh, ko ne znamo odgovoriti na preprosto vprašanje iz vsebine zadnje šolske ure. 

Stiski se lahko izognemo s preprostim urnikom, ki pripet nad pisalno mizo vabi k označevanju vseh ali zgolj izbranih postavk. Za natis je dostopen tukaj.

Ps. pri razdelku “vikend” pa le zamižite na eno oko, konci tedna so namenjeni regeneraciji in počitku!

sreda, 28. september 2022/NASVET #2

Tokratni sredin nasvet za učni zalet je obarvan filmsko; podajamo predlog za FILMSKI VEČER: Čudo (Wonder, 2007).

„Auggie se je rodil s hudo deformacijo obraza. Z vstopom v peti razred, se mora soočiti s svojimi strahovi. Zgodba o prijateljstvu, pogumu in odločitvi, da boš prijazen do vseh, ki jih srečaš, nas uči, zakaj je pomembno, da sprejemamo drugačnost okoli nas in vidimo tisto, kar je resnično pomembno.“  Napovednik najdete TUKAJ. 

 • Filmski večer lahko nadgradite s pogovorom z vašim otrokom: 
 • Kaj si se naučil o Auggiju? Kako bi se ti počutil, če bi bil na njegovem mestu? 
 • Kako je nasilje vplivalo na Auggija? Kaj si misliš o Julijanu? 
 • Kaj je empatija? Ali meniš, da je empatija pomembna? Zakaj? 

Preberete lahko tudi isto imensko knjigo ter primerjate, v čem se knjiga in film razlikujeta. 

sreda, 21. september 2022/NASVET #1 

Saj veste, kaj pravijo? Pametni pišejo!  Zakaj? Da ... 

 • so šolsko delo, učenje in obšolske dejavnosti predvidljive in ustaljene v okviru vsakodnevne rutine, 
 • se zaradi občutka nadzora nad dnevnim ritmom suvereno in pogumno spopadamo z vsakdanjimi izzivi, 
 • se izognemo iskanju izgovorov zaradi neupoštevanih dogovorov in neizpolnjenih obveznostih, 
 • se zaradi strahu pred pozabljenim ocenjevanjem ne pojavi skrivnostna enodnevna bolezen. 

V natis in uporabo ponujamo nekaj predlog in želimo uspešno urjenje organizacijskih spretnosti!  

Stran uporablja piškotke
Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke