Screenshot 2022 09 15 at 15.02.59 cutout

 

 

 

sreda, 14.  junij 2023/NASVET #33

LITERARNI NASVET

IMG 8764Preko knjig se lahko mnogo naučimo drug o drugem. Tokratni sredin nasvet za učni zalet vam zopet priporoča poučno sproščanje ob večernem branju.

KNJIGA: Kamaroni s parabajzovoomako avtorice Katarine Kesič Dimič

Le pot pod noge do knjižnice po novo knjigo za sredin učni zalet. Morda boš ob tej knjigi končno malo bolje razumelkakšnega svojega sošolca z disleksijo. Samo malo znanja in srčnosti potrebuješ. Odlična zgodba o deklici, ki ima disleksijo.

”Lana ima težave pri branju in pisanju. Je zelo bistra, vendar kljub temu ne dosega tako visokih ocen kot njeni sošolci.”  


sreda, 7.  junij 2023/NASVET #32

HIŠNA OPRAVILA ZA OTROKE

HIŠNA OPRAVILAHišna opravila so odličen način, da otroke naučimo odgovornosti, samostojnosti in skrbi za svoje okolje.

Pomembno je, da opravila prilagodite starosti in sposobnostim otroka. Začnite z manj zahtevnimi nalogami in jih postopoma vključujte v bolj kompleksna opravila.

Spodbujajte otroke, naj sodelujejo in se učijo skozi izkušnjo.

Prilagamo nekaj idej, kako vključiti otroke v domača opravila.

 

 

 

pdfHišna opravila za otroke

sreda, 31.  maj 2023/NASVET #31

ORG ZAPKljub temu, da se konec šolskega leta bliskovito približuje, z vami delimo pomembne nasvete zapisovanja učne snovi. Organizacija zapisa učne snovi je pomembna za učinkovito učenje in boljše razumevanje predstavljenih informacij. Ko gre za organizacijo zapisa učne snovi, obstaja več pristopov, ki jih lahko uporabimo, odvisno od vrste snovi, ki se jo učimo, in načina, ki nam najbolj ustreza.
Pomembno je opozoriti, da je organizacija zapisa učne snovi individualna in se lahko razlikuje med posamezniki. Vsak posameznik lahko najde svoj najboljši način organizacije snovi, ki ustreza njihovemu učnemu slogu.

Tukaj je nekaj napotkov za organizacijo zapisa učne snovi: pdfOrganizacija zapisa

sreda, 24.  maj 2023/NASVET #30

KPP2Ne oklevajte poiskati podpore, ko se znajdete v stiski ali potrebujete nasvete glede šolskih zadev.

 

 

 

 

sreda, 17.  maj 2023/NASVET #29

 Zakaj skačem fb

Naredi si zvrhan koš kokic, pred televizijski zaslon povabi svojo družino in skupaj si oglejte dokumentarni film, ki je posnet po resnični zgodbi in namenjen predvsem višji stopnji, staršem in tudi učiteljem.

FILMSKI VEČER: Zakaj skačem (The Reason I Jump, 2020)

Si predstavljaš, kakšno bi bilo tvoje življenje, če ne bi mogel povedati, kar želiš? Film govori o dečku z avtizmom, ki ni mogel govoriti. Kako on vidi svet? Film govori o tem, kako pomembno je, da tudi on izraža svoje misli in je del družbe.

Te je kdaj zanimalo, zakaj ljudje z avtizmom govorijo čudno in glasno? Zakaj radi razvrščajo predmete? Zakaj jim sogovornika ni ljubo gledati v oči, ko se pogovarjajo? Deček z avtizmom bo odgovoril na vsa ta vprašanja.

Filmski napovednik najdete TUKAJ.

sreda, 10.  maj 2023/NASVET #28

Kako se motivirati pred zaključkom šolskega letaMotivacija je ključna sestavina uspešnega šolskega dela. Brez zadostne motivacije učenci pogosto izgubijo zanimanje za učenje in se ne osredotočijo na svoje šolske naloge. Tukaj je nekaj nasvetov, kako najti in ohranjati motivacijo za šolsko delo.

 

 pdfKako se motivirati pred zaključkom šolskega leta

 

sreda, 3.  maj 2023/NASVET #27

KONFLIKTI FBMedvrstniški konflikti so konflikti, ki se pojavijo med otroki ali mladostniki v različnih okoljih, kot so šola, športni klub, skupnost in druga mesta, kjer se zbirajo otroci in mladostniki. Ti konflikti se lahko pojavijo zaradi različnih razlogov, kot so nesporazumi, razlike v osebnostih, razlike v mnenjih, tekmovanje, ljubosumje, strah in drugo. Medvrstniški konflikti so lahko za vpletene strani zelo stresni in lahko vodijo do slabih odnosov, slabe samopodobe, depresije in drugih težav. Zato je pomembno, da se te konflikte rešuje na pozitiven in konstruktiven način, da se zagotovi, da se otroci in mladostniki naučijo pozitivnega vedenja, ki jim bo koristilo v prihodnosti.

 pdfMEDVRSTNIŠKI KONFLIKTI IN NJIHOVO REŠEVANJE

sreda, 18.  april 2023/NASVET #26

brain gym fb objavaBrain Gym ali možganska telovadba je niz fizičnih vaj in gibov, ki so namenjeni spodbujanju delovanja možganov in izboljšanju sposobnosti učenja. Vaje temeljijo na teoriji, da lahko fizično gibanje izboljša kognitivne sposobnosti in pomaga posameznikom premagovati težave pri učenju.

Brain Gym vključuje niz gibov, ki so namenjeni aktivaciji specifičnih delov možganov, kot so frontalni korteks, možgansko deblo in limbični sistem. Gibi so oblikovani za izboljšanje koordinacije, ravnotežja in vizualne obdelave informacij.

Primeri vaj vključujejo plazenje, ravnotežje in vizualno sledenje. V priponki je nekaj idej, katere vaje lahko izvajaš.

 pdfBrain gym - možganska telovadba

 sreda, 12.  april 2023/NASVET #25

Današnji sredin nasvet je namenjen duševnemu zdravju otrok in mladostnikov. V nadaljevanju povezave si oglej:
- Kaj je duševno zdravje?
- Kaj lahko naredim za svoje duševno zdravje?
- 10 korakov do boljše samopodobe
- Samopomoč
- Kako ravnati, ko mi sovrstnik zaupa stisko?

Duševno zdravje.pptx


sreda, 5.  april 2023/NASVET #24

Pisanje je ena od ključnih veščin, ki se je mora otrok naučiti v začetku osnovnošolskega izobraževanja. S pisanjem sporočamo ideje, misli, želje, ustvarjamo in ohranjamo stike z ljudmi. Otrok že v predšolskem obdobju spontano, skozi igro razvija temeljne spretnosti kot so groba motorika, fina motorika, grafomotorika, slušno in vidno zaznavanje, prostorska orientacija, ki so pomembne kasneje za učenje pisanja. Naša naloga je, da otrokom nudimo čim več priložnosti za urjenje navedenih spretnosti.

V priloženem dokumentu smo za vas starše in vaše otroke pripravili nabor dejavnosti, s katerimi bo vaš otrok preko gibanja in igre uril grobomotorične, finomotorične in grafomotorične spretnosti. Bodite iznajdljivi in spoznajte igrivo plat učenja pisanja.

 pdfUrjenje spretnosti pisanja navodila za starše

sreda, 29.  marec 2023/NASVET #23

Koncentracija je sposobnost, da določeni stvari namenimo pozornost, kljub temu, da se okrog nas dogaja še veliko drugih stvari. Če je otrok pozoren, mu to omogoči boljše poslušanje in razumevanje povedanega, zmožnost sledenja navodilom, učenje in še mnogo drugih stvari. Za otroke je pozornost zelo pomembna. Vpliva na otrokov razvoj, uspešnost v šoli in pripomore k uspešnim socialnim odnosom. Prilagamo nekaj vaj, obilo zabave ti želimo.

 pdfAktivnosti (pozornost in koncentracija)

sreda, 15.  marec 2023/NASVET #22

Naredi si zvrhan koš kokic, pred televizijski zaslon povabi svojo družino in skupaj si oglejte zabavno poučni film o Bramu.

FILMSKI VEČER: Navihani Bram (Brammetje Baas, 2012)

navihani bramBram je radoveden, bister in nemiren deček. Komaj čaka začetek šole, da se bo naučil zanimive reči. Vendar je v šoli tako težko, če noge nikakor nočejo biti pri miru in misli neprestano švigajo stran. Težave se kopičijo in starše pokličejo v šolo.”

Navihan družinski film o posluhu za drugačnost, težavah sodobnih otrok in kreativnih rešitvah. Navihani Bram nosi pozitivno sporočilo, prav je, da se trudimo biti boljši in se sprejemamo takšne kot smo.

Filmski napovednik najdete TUKAJ.

Filmski večer lahko nadgradite ob klepetu pred spanjem in morda ob kakšnem dobrem kakavu:

 • Se tudi tebi kdaj zgodi, da se počutiš tako kot Bram?

 • Imaš morda sošolca, ki je tako nemiren kot Bram?

 • Kaj bi svetoval sošolcu, da bi bil bolj osredotočen?

 • Kaj vse je pomagalo Bramu?

 • Kateri del filma ti je bil najbolj všeč in zakaj?

sreda, 14.  marec 2023/NASVET #21

 Bralni nasvet za nov učni zalet.

nino in adi hodkoKNJIGA: Nino in Adi Hotko avtorice Katarine Kesič Dimič
Slikanica opisuje vsakodnevno življenje nemirnega dečka in je primerna tudi za prvošolčke. Nino ima ADHD, motnjo pozornosti in hiperaktivnosti, zato se težje zbere in je pogosto nemiren.
Morda se tudi ti kdaj težko osredotočiš. Ali pa imaš sošolca, ki nikakor ne more biti pri miru tako kot Nino.
Slikanica je namenjena vsem, ki so nemirni ali pa bi želeli bolje razumeti nemirne otroke, njihove težave in tudi njihovo dobroto in srčnost.

Knjigo si lahko izposodite na sprehodu do knjižnice.

 

 

 

 

sreda, 1.  marec 2023/NASVET #20

KNJIGA: Zalin svet avtorice Nine Volčanjk 

zalin svet priporcnik za razumevanje disleksije„V Zalinem svetu se skakajoče črke bojujejo sredi papirja, števila se med seboj poročajo in note igrajo po mavrici. V Zalinem svetu obstajata dve desni strani, od katerih je ena vedno napačna. V Zalinem svetu je cela zmeda, ki je nihče ne razume. Še Zala ne. Tako je, vse dokler v razred ne pride nova učiteljica, ki razume Zalin svet in njegove skrivnosti. Kako se bo Zala soočila s svojim svetom? Ga bo na koncu razumela? Ga bodo razumeli tudi njeni sošolci?

Knjiga govori o deklici z disleksijo. Ali veš, kaj je to? To je težava, s katero se sooča marsikdo; zamenjuje levo in desno stran, težje bere, težje se spomni kakšne besede, zamenjuje podobne črke, ima težave s pisanjem …
Kljub temu pa knjiga govori o tem, da teh stvari ne smemo jemati kot težavo, temveč kot pot k doseganju ciljev, ki je marsikdaj bogata z nenavadnimi in zanimivimi načini spoprijemanja z vsakodnevnimi ali šolskimi opravili.
Zgodba ne govori le o deklici z disleksijo, temveč nas uči pozitivnega sprejemanja drugih ljudi kakor tudi samega sebe.

Knjiga je namenjena predvsem otrokom, pa tudi učiteljem in staršem, saj je v njej predstavljenih kar nekaj strategij, kako premostiti težave. Vključena pa so tudi vprašanja za pogovor z otroki.

Sedaj pa, hop, v knjižnico.

 

sreda, 1.  marec 2023/NASVET #19

palača spomina objava fb 1Ali si slišal, da obstaja tekmovanje v naštevanju decimalk števila pi?
Ali si se kdaj vprašal, kako si nekdo lahko zapomni več sto decimalnih števil brez vsakega zaporedja?

Skrivnost je v učni strategiji, ki se imenuje palača spomina. Strategijo lahko uporabiš pri čisto vseh predmetih, ko se učiš natevanja ali novih besed. Le malo izvirnosti in fleksibilnega mišljenja je potrebno in že bo učenje ena veeelikaaa zabava.

Več o palači spomina si lahko ogledaš na tej povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=Y11Jm2Oc-m8

 

sreda, 22. februar  2023/NASVET #18

 Da ne bo tvoje učenje tako dolgočasno, tvoje znanje pa bo trajnejše, je potrebno zagristi v izziv in se aktivno učiti.

Nekaj učnih strategij, ki spodbujajo aktivno učenje, si lahko prebereš spodaj:

pdfAKTIVNO UČENJE

sreda, 15. februar  2023/NASVET #17

Branje in buljenje v zid zna biti zeeeelooo dolgočasno? Ali se tudi ti tako učiš?
Si vedel, da je takšno učenje zelo pasivno? Na takšen način namreč hitreje pozabiš svoje znanje, težje ga razumeš ali preneseš v svoje življenje. Tvoji možgani namreč niso izzvani in zaspijo.

Pri aktivnem učenju pa je tvoja pozornost večja, razmišljanje bolj poglobljeno, učenje in priprava na test pa bolj učinkovita.

Zato ti v nadaljevanju predstavljamo nekaj značilnosti pasivnega in aktivnega učenja.
pdfPASIVNO UČENJE

 Za nasvete, kako se aktivno učiti, da bo bolj zabavno, pa prijadraj sem naslednjo sredo.

 sreda, 25. januar 2023/NASVET #16

Če so naši možgani res najbolj zapleteni organ, potem je prav, da jih malo potreniramo.
Da med počitnicami ne bodo pajki v glavi spletli preveč mrež, in bo pamet ostala zdrava, vam ponujamo nekaj možgančkanja.

pdfMOŽGANČKANJE

sreda, 18. januar 2023/NASVET #16

Se tudi tebi kdaj zgodi, da med branjem odtavaš z mislimi?

Če je tako, predlagamo, da vsake toliko časa izvedeš kakšno vajo za vzdrževanje pozornosti.

Da bo tvoja pozornost bolj fokusirana, ti podajamo izziv: Na spodnjih slikah poišči pando.

 panda

panda2

panda3

panda4

sreda, 11. januar 2023/NASVET #15

KNJIŽNI PREDLOG: Moja Nina avtorice Janje Vidmar 

Knjiga govori o deklici Nini, ki ima Downov sindrom. Stara je 14 let, vede pa se kot da bi jih imela 5. Tim, Ninin bratec, v knjigi razmišlja o svoji sestri in njeni drugačnosti. Preko zgodbe lahko pokukamo v čevlje ljudi z Downovim sindromom ter spoznamo, da se ljudje med seboj razlikujemo. 

Če vas zanima kaj novega o življenju otrok z Downovim sindromom in bi tudi vi radi malo bolje spoznali te otroke, je knjiga kot nalašč za vas.  

 Hop do knjižnice!

sreda, 4. januar 2023/NASVET #14

Naučena nemoč, nizka samopričakovanja in stopnja angažiranosti, strah pred napakami, predvsem pa ukalupljeni načini razmišljanja in reševanja problemov (»drugačno je napačno, kaznovano«) zavirajo našo radovednost, domišljijo, originalnost ter inovativnost.

V namen preseganja opisanih omejitev obstaja obilica nezahtevnih vaj. Urjenje spomina, logike, pozornosti, prostorske predstavljivosti, domišljijskega vživljanja in likovnega izražanja motivira, umirja ter sprošča miselno napetost.

Sprejmete miselni izziv? Izvolite, vsebina za natis dostopna tukaj. 

 sreda, 21. december 2022/NASVET #13

Ponovno filmski sredin nasvet za nov učni zalet. 

 FLMSKI VEČER: Vrvež v moji glavi (Inside out, 2015) 

„Kaj vse se dogaja v glavi enajstletnikov? Animirani film o tem, kako pomembno je čutiti in izražati čustva, pa naj bodo vesela ali žalostna.” 

Film najdete TUKAJ. 

Filmski večer lahko zopet nadgradite s klepetom ob kokicah: 

 • Katero čustvo največkrat občutiš ti? 
 • Je tudi nate kakšen dogodek vplival tako kot na Riley? 
 • Kateri otoki osebnosti so pomembni tebi? 
 • Katera stvar v tebi vzbudi čustvo veselja? Kaj pa žalosti? 
 • Ali misliš, da je tudi žalost pomembna in jo moramo kdaj občutiti? 

sreda, 14. december 2022/NASVET #12

Sredin nasvet malo drugače. Razgibajte telo in možgančke. 

JOGA za vas otroci in mladostniki:  

 • izboljšuje dihanje, 
 • dobro vpliva na razvoj gibljivosti, pridobivanje moči, izboljšuje koordinacijo in ravnotežje ter pripomore k zavedanju celotnega telesa, 
 • sprošča in pomirja, izboljšuje koncentracijo in pomaga razvijati samodisciplino, 
 • pripomore k večji pozornosti, oblikuje pozitivna vedenja in veščine ter krepi spominske funkcije, 
 • z redno vadbo joge boste krepili samopodobo in samozavest. 

Za nekaj vaj pa le „kliknite“ TUKAJ. 

Le pogumno! 

sreda, 7. december 2022/NASVET #11

FILMSKI VEČER: Kot zvezde na Zemlji (Like stars on Earth, 2007) 

„Zgodba o dečku z disleksijo, ki ima zelo bogato domišljijo. V svetu polnem čudes, ki jih nihče ne opazi, se Ishaan nikakor ne znajde. Zavrnjen z vseh strani, dečkovo življenje drvi proti katastrofi. Potem pa ga nepričakovano najde pomoč.” 

Film najdete TUKAJ. 

Ni tipičen film, ki smo ga vajeni iz kinematografov, saj ga je produciral Bollywood, vendar je film definitivno vreden ogleda.  Filmski večer lahko nadgradite s pogovorom z vašim otrokom: 

 • Kako se je Ishaan počutil v prvi šoli? 
 • Kaj se je spremenilo, ko je Ishaan srečal učitelja Ram Shankarja? 
 • Pri čem je imel deček težave? Kako jih je premagal? 
 • V čem je bil deček dober? 
 • Kako si se počutil na koncu filma? 

sreda, 30. november 2022/NASVET #10

Dobre učne navade so pomembne, saj smo zaradi njih produktivnejši, naši dosežki pa so boljši. Po drugi strani pa nas slabe učne navade omejujejo, nam preprečujejo učni napredek in slabijo naše uspehe. Dobra novica je ta, da lahko svojo slabo učno navado z nekaj truda spremenimo. 

1. korak: Katero navado bi želel spremeniti? 

Morda se učiš v postelji in so ob učenju tvoji možgani “zaspani”, morda se učiš zadnji hip in ne sproti, morda med poukom ne poslušaš ali ne izdeluješ zapiskov … Veliko je slabih učnih navad, morda se najdeš v kateri in bi jo želel spremeniti.

2. korak: Zastavim si cilj 

Naj bo tvoj cilj usmerjen v spremembo učne navade, ki jo želiš doseči. Na primer: Učil se bom vsak dan za svojo pisalno mizo. Med poukom bom poslušal in sproti izdeloval zapiske. Po pouku bom vsak dan ponovil učno snov. Po šoli bom vsak dan naredil domačo nalogo.

3. korak: 30 dni zavestno poskušam slediti zastavljenemu cilju. 

Natisni si tabelo in si jo nalepi na vidno mesto. 30 dni poskušaj slediti svojemu cilju, sprva bo to od tebe zahtevalo nekaj napora, saj boš moral izstopiti iz cone udobja svojih slabih navad. Z vsakim dnem pa bo lažje. Vsak dan si v okvirček označi s kljukico ali križcem, če si svoj cilj uspel uresničiti. 

4. korak: Si že na cilju 

Da nam nova učna navada predstavlja rutino, potrebujemo približno 30 dni. Če si uspel vseh trideset dni uresničevati svoj cilj, si lahko čestitaš in se malo nagradiš. Seveda pa ne pozabi svoje dobre učne navade vzdrževati še naprej. In seveda – VERJEMI VASE! 😊  

sreda, 23. november 2022/NASVET #9

Organizacijski nasvet "zakaj se učiti sproti" za sredin učni polet!  

Picture 1

Tokrat vam predstavljamo namig, zakaj učitelji tako radi “gnjavimo” z domačimi nalogami in sprotnim učenjem. Ne, to ni zato, ker uživamo v mučenju ali vam želimo pokvariti popoldneve. To je preprosto zato, ker želimo, da bi se izognili mučnim popoldnevom sedenja za zvezki, ki na nas prežijo tik pred ocenjevanjem.

Rdeča krivulja prikazuje, koliko pozabiš, če učne snovi do testa ne ponavljamo. V tem primeru nas čaka veeeliiiik zalogaj učenja, da bomo pozabljeno nadoknadili. Če učno snov ponovimo takoj po pouku ali naredimo domačo nalogo, bomo kasneje potrebovali veliko manj časa, saj bo pozabljene učne snovi manj. Priporočljivo je učno snov ponoviti takoj po pouku, naslednji dan, en teden kasneje in tik pred testom. Morda se na prvi pogled res zdi veliko več dela, vendar se tako lahko izognemo neprespanim nočem in dolgim maratonskim popoldnevom učenja. 

Več o tem, kako premagati slabo učno navado “prestavljanja učenja”, bo objavljeno v naslednjem sredinem nasvetu. 

sreda, 16. november 2022/NASVET #8

Kako zmanjšati strah, tesnobo pred ocenjevanji  znanja

Ocenjevanja znanja predstavljajo za učence gotovo stresne situacije, ki v mnogih vzbujajo občutke tesnobe.  

Tesnoba se lahko izraža kot zaskrbljenost, negativne misli in fiziološke reakcije (nemir, povečano bitje srca, potenje, slabost...). Določena stopnja strahu pred situacijami ocenjevanja ali nastopanja je normalna, celo pozitivna, saj nas spodbudi k učenju. Takšno stopnjo strahu, zaskrbljenosti doživlja večina izmed nas. Težava nastane, kadar se občutki tesnobe ponavljajo in so izraženi do te mere, da ovirajo vsakodnevno funkcioniranje otroka in prinašajo slabšo učno uspešnost in težave na področju duševnega in telesnega zdravja otroka. 

Pripravili smo nekaj napotkov oz. strategij, ki so se izkazale kot učinkovite pri zmanjševanju in obvladovanju občutkov tesnobe, strahu, stresa pred ocenjevanji znanja. Najdete jih tukaj.

sreda, 9. november 2022/NASVET #7

Sredin nasvet, z napotki za soočanje s pisnimi preizkusi prežet! 

V izogib nepotrebnega stresa v času sezone pisnih ocenjevanj smo za vas pripravili nekaj osnovnih napotkov za uspešen pristop. Delimo v preučitev in priporočamo osvežitveno branje pred vsakim testom. Na ogled in natis dostopni na tem mestu. 

sreda, 26. oktober 2022/NASVET #6

5 idej za ustvarjalno preživljanje jesenskih počitnic! 

Ustvarjanje nas sprošča, krepi našo pozornost in koncentracijo, ročne spretnosti, nas navdaja z osebnih zadovoljstvom.  

Da bodo tudi tvoje počitnice kreativne, smo zate pripravili nabor aktivnosti. Klik zanje tukaj. 

sreda, 19. oktober 2022/NASVET #5

Literarni sredin nasvet za nov učni zalet: knjiga Pošasti iz 4. c in zmešani učitelj avtorice Nine Volčanjk.

„Oh, ta razred … Oh, ta šola … Oh, ti sošolci … V pošastnem razredu je toliko pošastnih otrok, da učitelji kar bežijo iz njega! Za piko na i pa v razred prikaoraka še zmešani učitelj.” Ob zgodbicah se boš lahko pošteno nasmejal. Morda v njih našel tudi kakšen del sebe. Morda si tudi ti kdaj naredil kaj pošastnega. Knjigo lahko preberejo tudi starši, saj je na koncu opremljena tudi z vprašanji za pogovor z otroki na temo nasilja, raznolikosti in neprimernega vedenja. 

Za izposojo na voljo tudi  v šolski knjižnici!

sreda, 12. oktober 2022/NASVET #4

Možgančkanje - naloge za urjenje pozornosti in koncentracije 

Pozornost in koncentracija vplivata na zmožnost sledenja, poslušanja, razumevanja in sta ključnega pomena za uspešno učenje vseh nas. 

V tokratnem sredinem nasvetu smo za vas pripravili raznolike naloge z reševanjem katerih boste lahko krepili sposobnost vidnega zaznavanja, natančnega opazovanja, hitrega primerjanja, iskanja vzorcev, razlikovanja podobnosti in razlik.  

Veliko uspeha in zabave ob reševanju. Klik za naloge.

sreda, 5. oktober 2022/NASVET #3

Zadrega, ko ob koncu mrzličnega iskanja po šolski torbici ne najdemo želene potrebščine in še večja, ko učitelj izve, da domača naloga ni opravljena in sploh, ko ne znamo odgovoriti na preprosto vprašanje iz vsebine zadnje šolske ure. 

Stiski se lahko izognemo s preprostim urnikom, ki pripet nad pisalno mizo vabi k označevanju vseh ali zgolj izbranih postavk. Za natis je dostopen tukaj.

Ps. pri razdelku “vikend” pa le zamižite na eno oko, konci tedna so namenjeni regeneraciji in počitku!

sreda, 28. september 2022/NASVET #2

Tokratni sredin nasvet za učni zalet je obarvan filmsko; podajamo predlog za FILMSKI VEČER: Čudo (Wonder, 2007).

„Auggie se je rodil s hudo deformacijo obraza. Z vstopom v peti razred, se mora soočiti s svojimi strahovi. Zgodba o prijateljstvu, pogumu in odločitvi, da boš prijazen do vseh, ki jih srečaš, nas uči, zakaj je pomembno, da sprejemamo drugačnost okoli nas in vidimo tisto, kar je resnično pomembno.“  Napovednik najdete TUKAJ. 

 • Filmski večer lahko nadgradite s pogovorom z vašim otrokom: 
 • Kaj si se naučil o Auggiju? Kako bi se ti počutil, če bi bil na njegovem mestu? 
 • Kako je nasilje vplivalo na Auggija? Kaj si misliš o Julijanu? 
 • Kaj je empatija? Ali meniš, da je empatija pomembna? Zakaj? 

Preberete lahko tudi isto imensko knjigo ter primerjate, v čem se knjiga in film razlikujeta. 

sreda, 21. september 2022/NASVET #1 

Saj veste, kaj pravijo? Pametni pišejo!  Zakaj? Da ... 

 • so šolsko delo, učenje in obšolske dejavnosti predvidljive in ustaljene v okviru vsakodnevne rutine, 
 • se zaradi občutka nadzora nad dnevnim ritmom suvereno in pogumno spopadamo z vsakdanjimi izzivi, 
 • se izognemo iskanju izgovorov zaradi neupoštevanih dogovorov in neizpolnjenih obveznostih, 
 • se zaradi strahu pred pozabljenim ocenjevanjem ne pojavi skrivnostna enodnevna bolezen. 

V natis in uporabo ponujamo nekaj predlog in želimo uspešno urjenje organizacijskih spretnosti!  

Stran uporablja piškotke
Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke