Pri rednem pouku fizike in/ali kemije nam pogosto zmanjka časa za klasično izvedbo poskusov ali pa uporabimo kar računalniško simulacijo (tudi za enostavne poskuse). Učenci pa zelo radi samostojno izvajajo poskuse. Zato za učence in mladostnike, ki so vključeni v bolnišnično šolo, organiziramo tehniški dan Čarobna znanost – izvajanje preprostih fizikalnih poskusov, za katere med rednimi urami ni dovolj časa in niso obvezni po učnem načrtu. Udeležijo se ga po starosti in znanju zelo različni učenci, tudi takšni, katerih ocene pri naravoslovju niso najvišje.

Učiteljica Dragica je najprej izvedla nekaj motivacijskih eksperimentov, s katerimi je spodbudila mlade radovedneže za tovrstno delo. Čarobni eksperimenti so dali tudi čarobne rezultate.

Sledilo je eksperimentalno delo učencev in dijakov v manjših skupinah. Z izvajanjem poskusov so preučevali zračni tlak, tlak v vodi, vzgon, gostoto snovi, površinsko napetost, naredili mavrico v vodi, izdelali gasilni aparat s CO2 in se zelo zabavali. Na koncu je sledila še poslastica z optičnimi iluzijami. Kaj vse ljudje vidimo (česar ni)?

Dragica Brilej in Suzana Orlač

{oziogallery 841}

Stran uporablja piškotke
Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke