Ko povežemo bolnišnico in šolo, dobimo bolnišnično šolo. Torej pouk v bolnišnici, ki je »blazno« resna stvar. Če temu dodamo še december – nič posebnega. Ups, v tem času je pridobivanje ocen na višku. Začinimo vse skupaj z veseljem; to pa se sliši zelo dobro – Veseli december v bolnišnični šoli.

V tem času učencem poleg pouka pripravimo še drugačne vsebine, s katerimi jim popestrimo bolnišnični vsakdanjik in jim pričaramo malo prazničnega vzdušja.

Zapustiti bolnišnično posteljo in zidove bolnišnice je sploh »kul« zadeva. V začetku decembra smo se odpravili v Center eksperimentov. Samo čez dravski most gremo, pa smo tam. Vau, robotika pod strokovnim vodstvom. Otroci in mladostniki so se pri sestavljanju in programiranju robotov LEGO WeDo 2.0 učili sistematičnega pristopa pri reševanju zastavljenih nalog in pri tem povezovali abstraktno programiranje s praktično tehniko.

12. decembra je sledil naravoslovni dan »Ekstremni vremenski pojavi in voda«. Otroci in mladostniki so se seznanili z osnovnimi kemijskimi in fizikalnimi lastnostmi vode. S pomočjo eksperimentov so prikazati osnovne fizikalne lastnosti vode, s pomočjo PWP predstavitve pa je učitelj Igor mlade seznanil z ekstremnimi vremenskimi pojavi, ki so neposredno vezani na vodo. S pomočjo eksperimentalnega dela so prikazali osnovne zakonitosti delovanja ekstremnih vremenskih pojavov. Otroci in mladostniki so se aktivno vključili v eksperimentalno delo in bili zelo navdušeni.

Jakobova pot ali El Camino de Santiago je ena najbolj znanih, najstarejših ter največjih množičnih poti, ki že več kot tisoč let privlači romarje različnih ras, verskega prepričanja in starosti. Med njimi je zadnja leta vse več Slovencev, ki se je lotijo peš ali s kolesom. Med njimi sta bila tudi zakonca Marinič, ki sta z veseljem svoja doživetja in vtise delila z bolnimi mladostniki.

Sladkosnedi so komaj pričakali izdelovanje prazničnega peciva, ki se ne peče. Z dobro umitimi rokami so se lotili tehtanja, merjenja in mešanja mase. Bele »rafaelo« kroglice in čokoladne »rumove« kroglice so hitro dobivale pravilno obliko, povaljali so jih v kokosu in zložili na dva pladnja, ki sta čez noč romala v hladilnik.

Tajska ponuja vedno prijazne in nasmejane domačine, čudovite peščene plaže, bujno tropsko rastje, gorate predele z deževnimi gozdovi, neskončna riževa polja, slikovita budistična svetišča, živahne ulice Bangkoka, odlično hrano, razgibano nočno življenje ...  Na eksotičnem potovanju po Tajski je prof. Ignac Schmidt spoznaval bogato kulturo z budističnimi templji, ostanke starodavne prestolnice Ayuthaya in Sukhotai, pisano življenje na rekah ... Njegovo pripovedovanje je bilo tako slikovito in doživeto, da smo si brez slik zlahka predstavljali, da smo del tega potovanja.

December (veseli) smo zaključili s čajanko. Sladkali smo se s pecivom, pogovarjali smo se o praznikih, poslušali glasbo, na koncu pa celo zaplesali.

21. decembra se je šest dobrih mož v rdečem ob 11.00 uri spustilo s strehe po zunanji fasadi pediatrične klinike. Božički jamarske reševalne službe so pripravili nepozabno presenečenje vsem otrokom, ki se zdravijo v kliniki za pediatrijo, saj so izvajali skoraj akrobatske norčije na vrveh in zabavali otroke.

Dragica Brilej in Aleksandra Friš

{oziogallery 915}

Stran uporablja piškotke
Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke