Med prebiranjem internetnih strani sem nedavno zasledila tudi tale naslov: »Nori eksperimenti, ki nam jih v šoli niso pokazali«. Takoj sva učiteljici fizike in kemije staknili glavi in si rekli: »Zabavni poskusi v fiziki in kemiji«. Zakaj pa ne? Idealna ideja za izvedbo naravoslovnega dne v bolnišnični šoli.

Enega od bolnišničnih skupnih prostorov smo spremenili v mini laboratorij ter na zabaven način spoznavali zakone fizike in kemije, predvsem pa učencem dokazali, da se nekatere naravne zakone da razumeti in pokazati kar s »kuhinjskimi« eksperimenti.

Voda zaradi podtlaka vdre v kozarec, zaradi površinske napetosti in podtlaka voda ne izteče iz kozarca, led lebdi med vodo in oljem, surovo jajce postane prosojna skokica … masa reaktantov vpliva na količino nastalega produkta, zgradba in lastnosti snovi so v medsebojni soodvisnosti (polarne, nepolarne snovi), tudi v ogljikovem dioksidu snovi lahko gorijo, koncentracija posameznih snovi vpliva na potek kemijske reakcije …

Otroci in mladostniki so s pomočjo učiteljic izvajali eksperimente, ugotavljali »znanstvena« dejstva, urili eksperimentalno-raziskovalne spretnosti in razvijali veščine za varno in učinkovito delo z raznimi (tudi nevarnimi!) snovmi. Ja, na koncu je učiteljica Vesna »zakurila» svoje roke. Tega nikar ne počnite doma!

In nastal je tudi komentar dneva: »Če bi v šoli izvajali takšne nore eksperimente, bi ljudje (otroci) imeli drugačno mnenje o fiziki in kemiji«.

Učiteljici Dragica in Vesna

 {oziogallery 1064}

Stran uporablja piškotke
Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke