IMG 0879Center eksperimentov Maribor je organiziral v sodelovanju z Mestno občino Maribor Festival znanosti v prostorih Maribox-a v Mariboru.

Starejše generacije ob besedi festival najprej in zagotovo pomislijo na priljubljene skladbe zimzelenih popevk, ki so se rodile na raznih »festivalih«. Saj res, če pogledamo v SSKJ, je izraz festival razložen kot »večdnevna prireditev, ki omogoča pregled dosežkov na določenem kulturnem področju«. No, ta prireditev je lahko tudi enodnevna ali pa še krajša. Kako naj sem umestimo znanost, saj se ves čas ponuja samo kultura. Torej je potrebno razvozlati, kaj pomeni kultura. V najširšem pomenu označuje izraz kultura vse produkte posameznika, skupine ali družbe inteligentnih bitij. Sem spadajo tehnika, umetnost, znanost … Torej tako lahko nastane tudi festival znanosti.

K sodelovanju so povabili tudi Bolnišnično šolo, da smo predstavili naše delo z vidika poučevanja posebej ranljive skupine (otroci in mladostniki na zdravljenju v bolnišnici), predvsem na naravoslovno eksperimentalnem delu.

Na dogodku so obiskovalci lahko v sproščenem okolju izvedeli veliko o pomenu in delovanju bolnišnične šole (velik promocijski plakat, zloženke, izjave učiteljic in pacientov …) in opazovali enostavne naravoslovne eksperimente, ki so bili ob robotiki, 3D tiskalniku, virtualnem svetu, tehnologiji polimerov … prava mala poživitev. Pa še nekaj. Vsi ti eksperimenti so izvedljivi in ponovljivi tudi doma.

Več slik najdete v naši spletni galeriji tukaj.

Dragica Brilej

Stran uporablja piškotke
Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke