Fizika je več kot le dolgočasen šolski predmet. Tesno je povezana z naravo. Kdor pozna osnovne naravne zakone, ki jih opisuje fizika, se lahko na vsakem koraku navdušuje nad njimi, jih občuduje v naravi oz. v življenju.

Kemija je znanost, ki preučuje sestavo, zgradbo in lastnosti snovi ter spremembe, do katerih pride med kemijskimi reakcijami.

Kemija je tudi fizikalna znanost, zato se učiteljici fizike in kemije v bolnišnični šoli vsako leto odločita za izpeljavo skupnega naravoslovnega dne, ki bazira na eksperimentalnem delu.

Najprej je učiteljica Dragica izvedla nekaj motivacijskih fizikalnih eksperimentov, kasneje pa sta delavnici potekali v dveh smereh: naravoslovno-fizikalna za razredno stopnjo in kemijska za predmetno stopnjo in srednješolce.

V naravoslovno-fizikalni delavnici so se učenci ukvarjali s pojmom gostote. Gostota je abstrakten pojem in otroci ga kot takega ne razumejo. S poskusi pa jim lahko pokažemo, kaj to je. Tako ugotovijo, da so tekočine lahko različne, da lahko plavajo ena nad drugo in se po tem tudi razlikujejo.

Pri kemijskem delu so z učiteljico Vesno učenci in dijaki preko barvnih  sprememb pri kemijskih reakcijah ugotavljali nastanek kompleksov ali oborin pri ionskih reakcijah. Samostojno so pripravili delovno površino, ves pribor in kemikalije ter natančno po navodilih na delovnem listu izvedli več eksperimentov. Rezultate so vpisali v pripravljene tabele in medsebojno primerjali rezultate. Po izvedenih eksperimentih so tudi zapisali urejene kemijske reakcije vseh izvedenih reakcij.

Ali morda veste, kako zgleda »vesolje v steklenici«? Učenci so si ga izdelali kar sami in lahko vedno znova opazujejo, kaj se blešči na nočnem nebu …

 

Dragica Brilej in Vesna Masten Gubeljak

Slike najdete v naši spletni galeriji tukaj.

Stran uporablja piškotke
Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke