MIX KDAJ VODA VRESte se že kdaj vprašali, kdaj voda zares vre? Če malo posplošimo, se vsak šolar nauči, da voda vre pri 100°C. Ali res?

Kaj je pri vrenju vode tako posebnega? V projektnih urah so otroci in mladostniki v bolnišnični šoli z eksperimentom ugotavljali dejavnike, ki vplivajo na vrenje vode in opredelili njihov vpliv.

V bolnišničnem laboratoriju (beri bolniška soba) je voda zavrela pri 94°C. Zanimivo. Zakaj? Poleg splošnih znanih pogojev (zračni tlak, temperatura in nadmorska višina) so ugotavljali še, ali moč plamena, količina vode, čistost vode, čas segrevanja, velikost posode, materiali posode… vplivajo na vrenje vode.

In kje v Sloveniji vre voda pri 100°C? Če je lepo vreme, ob morju.

Če menite, da vodo zavremo samo s segrevanjem, vam zaupam, da je mogoče vodo zavreti tudi z ohlajanjem.

Ker je voda zelo praktična in primerna za izvajanje raznih eksperimentov, sta se učiteljici fizike in kemije združili in z bolnimi otroki in mladostniki izvedli čudovit naravoslovni dan »Fizikalno in/ali kemijsko«. Poleg vode sta iz domače kuhinje vzeli še nekaj, soli, sladkorja, kvasa … in nekaj laboratorijskega materiala in delo je steklo.

Da se podučimo: pri fizikalnih spremembah se snov ne spremeni. Sprememba agregatnega stanja, sprememba oblike … to so fizikalne spremembe. Pri kemijski spremembi nastane nova snov. Kemijsko spremembo imenujemo kemijska reakcija.

Rdeča nit naravoslovnega dne je bila, kako načrtovati pošten raziskovalni poskus. Sodelujoči so izdelali načrt dela: kaj bodo za poskus potrebovali, opredelili so odvisne in neodvisne spremenljivke, konstante, pripravili vzorce, kontrolne vzorce, postavitev hipoteze …

Ker je eksperimentalno delo zelo privlačno, so otroci in mladostniki zelo uživali in se še »mimogrede« nekaj naučili.

Tudi letos je Center eksperimentov Maribor v sodelovanju z Mestno občino Maribor organiziral virtualni Festival znanosti. To je dogodek za vse, ki jih veselijo tehnološki dosežki, znanstvena spoznanja ter naravoslovni eksperimenti.

Na tem festivalu smo predstavili tudi delovanje bolnišnične šole v besedi in sliki in tudi navodila za nezahtevne domače eksperimente ter eksperimentalni kviz boste našli. Ogled festivala je možen še do 22. 11. 2021 na povezavi https://www.festivalznanosti.com/.

Slike najdete v naši spletni galeriji tukaj.

Učiteljici Dragica Brilej in Vesna Masten Gubeljak

 

Stran uporablja piškotke
Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke