IMG 1546Aikido je zelo fleksibilna in izjemno uporabna borilna veščina, namenjena je obrambi. Poudarek ima na vzvodih, metih, padcih, čeprav vadba vključuje tudi udarce ter uporabo orožja (palice, lesenega meča ter obrambo pred nožem). To, kar loči aikido od mnogih drugih borilnih sistemov, je njegov odnos do napadalca. Aikido uči, da je v spopadu bistvenega pomena, da se ne obnašamo kot zver, ki skuša za vsako ceno poškodovati nasprotnika.
Aikido deluje v okviru interesnih dejavnosti na naši šoli že nekaj let, sedaj pa smo osnovne tehnike te zelo uporabne borilne veščine, s pomočjo mojstra Daliborja Jeriniča, spoznavali še v okviru rednih ur športa.

Več slik najdete v naši spletni galeriji tukaj.


Tehnike aikida sicer omogočajo v skrajnem primeru nevarno uporabo sile, vendar so zasnovane tako, da nevtralizirajo napadalčevo energijo oziroma jo preusmerijo stran od napada. Glavni cilj aikida je zaustaviti nasilje s čim manj škode za vse vpletene.
Je vsestranska veščina, primerna tako za otroke kot odrasle, da razvijejo zdrav športen duh disciplino in motoriko. Pridobiva se kondicija, ne glede na starost ali spol in predhodno znanje. Za uspeh pri aikidu ni pomembna velikost ali fizična moč, v ospredju je gibanje telesa in usklajeni gibi. Aikido lahko vadimo ostro ali blago, kakor nam odgovarja.
Trening aikida obsega več kot le tehnike, vključuje opazovanje in prilagajanje fizičnih in psihičnih vzorcev mišljenja in vedenja. Paziti morate predvsem na odziv na različne vrste okoliščin.
In tako kot nič v življenju ne pride brez vloženega truda, tako tudi ta sposobnost prilagajanja ne. Zato so potrebna leta in leta in leta... in leta...in skozi to pot učenja, treningov, znoja, bolečin ipd., spoznamo da se nikoli ne nehamo učiti.
Aikido otrok ne vzpodbuja k nasilnemu vedenju do sovrstnikov oz. do nasilnega vedenja na splošno.
Aikido je dober in priporočljiv za otroke v razvijanju, saj vzpodbuja:

- telesni razvoj otroka
- razvoj gibalnih sposobnosti
- koordinacije in ravnotežja
- moči in vzdržljivosti
- psihični razvoj otroka
- zbranost in osredotočenost
- čustveno ter socialno inteligenco
- samospoštovanje
- moralno-etične vrednote.

Aikido uči, da v kolikor želiš ustvariti nekaj vrednega, je potrebno delati v harmoniji z okolico. V kolikor se stvari lotiš na miren način in z dobro voljo, boš uspel, ne glede na situacijo.

Stran uporablja piškotke
Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke