Izdelan svečnikV četrtek, 16. aprila 2020, smo izpeljali tehniške dneve za učence od 6. do 9. razreda. Teme so ostale iste, kot so bile načrtovane, le izvedba je bila prilagojena načinu dela na daljavo. Vsa navodila smo prilagodili možnostim vseh (večine) učencev, tako pri izbiri gradiv kot orodij in pripomočkov. Sodeč po odzivih učencev so delo z veseljem in odlično opravili.

Učenci 6. razredov so se ob multimedijski predstavitvi seznanili s krasilno tehniko, ki jo imenujemo intarzija. Izdelali so intarzijo z uporabo papirja.

V 7. razredu je prva skupina izdelala model jadralnega letala in preizkušala njegove letalne sposobnosti. Druga skupina pa se je ukvarjala s spoznavanjem zakonitosti litja. Izdelali so sladke odlitke.

V 8. razredu so učenci prve skupine iz kartona izdelali predhodnico fotoaparata, kamero obscuro. Z opazovanjem predmetov so spoznavali fizikalne zakonitosti kamere obscure. Druga skupina se je ukvarjala s kovinami. Iz odpadne embalaže (pločevinke) so izdelali svečnik.

Učenci 9. razredov so bili najbolj prikrajšani. Predvidena je bila ekskurzija v Muzej premogovništva Slovenije in obravnava ekoloških vprašanj pri pridobivanju električne energije. Zaradi trenutne situacije je ekskurzija odpadla. Učenci so informacije o vsebinah morali poiskati na spletu, z uporabo spletnega simulatorja so se preizkusili v upravljanju elektrarn tako, da bi bila proizvodnja čim bolj ekonomična in sprejemljiva za okolje. Preverili pa so tudi, katere naprave v domačem gospodinjstvu so največji porabniki električne energije.

V galeriji si lahko ogledate nekaj fotografij izdelkov učencev: izdelava letala in litje, izdelava intarzije, izdelava kamere obscure, izdelava svečnika.

Učitelja TIT Martin Knuplež in Anže Boh

Stran uporablja piškotke
Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke