IMG 6283V ponedeljek, 19. 9. 2022 smo petošolci obiskali državni zbor in državni svet.
Preizkusili smo se v vlogi poslancev državnega zbora in kot predstavniki državnega sveta.

Najprej smo kot poslanci sprejeli zakon, na katerega pa smo potem kot državni svetniki vložili veto.

V državnem svetu Republike Slovenije v naslednjih letih želijo okrepiti aktivnosti, namenjene mladim, saj so se obiski, ki so v preteklosti potekali v omejenem obsegu izkazali za izjemno dober način, kako mladim približati delo parlamenta, zlasti Državnega sveta, ki je v javnosti manj poznano.

Več slik najdete v naši spletni galeriji tukaj.

Državni svet Republike Slovenije je julija 2021 v so-založništvu z Založbo Pivec izdal slikanico »Brezzobi tiger,« ki jo je napisal Igor Plohl (učitelj na naši šoli), ilustrirala Nataša Vertelj, spremno besedo pa je prispeval predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca.
Slikanica skozi izvirno zgodbo o tigru Svetinu, ki poskuša prepričati troglavega zmaja Ljuba, naj spremeni sprejeto odločitev glede dodeljevanja pitne vode posameznim živalskim vrstam, na slikovit način prikazuje postopek ponovnega odločanja o zakonu. Kljub temu, da tigru Svetinu sicer pogosto ne uspe prepričati troglavega zmaja Ljuba k spremembi sprejete odločitve, se ta venomer trudi upoštevati argumente vsake posamežzne živali in jih skozi argumentirano razpravo približati zmaju Ljubu, ki vlada deželi pod Triglavom. Zgodba na subtilen način mladim bralcem približa ne samo delovanje Državnega sveta in Državnega zbora in njune pristojnosti, temveč tudi pojasnjuje pomembnost upoštevanja drugačnosti za dosego pravične odločitve.


Frazem brezzobi tiger, ki opisuje tistega, ki je samo navidez nevaren, se pogosto uporablja tudi pri opisovanju Državnega sveta. Ob tem je Državni svet, prav tako kot tiger Svetin, že večkrat dokazal, da je skozi argumentirano razpravo in upoštevanje mnenja različnih deležnikov, mogoče prepričati Državni zbor k sprejemu drugačne - boljše rešitve. Problematika zagotavljanja zadostne količine pitne vode, ki je rdeča nit celotne zgodbe o brezzobem tigru Svetinu, je posebej pomembna in na simbolični ravni prikazuje tudi napore, ki jih je Državni svet namenil zaščiti pravice do pitne vode v Ustavi.


V Državnem svetu si želijo, da bi vse generacije mladih bralcev spoznale zgodbo o brezzobem tigru Svetinu, saj verjamemo, da jim lahko približa ne le delovanje Državnega sveta, temveč jim prek vseh pomembnih sporočil, ki jih vsebuje, poda pomembne usmeritve glede ravnanja v zasebnem življenju tako v mladih letih kot tudi kasneje.
(povzeto iz https://ds-rs.si/sl/za-mlade-drzavljane)

Pripravil in povzel: Marjan Šenet

Stran uporablja piškotke
Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke