REGIJSKO TEKMOVANJE MLADIH TEHNIKOV

otvoritev1V petek, 18. maja 2012, je potekalo v organizaciji Zveze za tehnično kulturo – Regionalnega centra v Mariboru, 20. regijsko srečanje - tekmovanje Mladih tehnikov s področja modelarstva ter tekmovanje iz konstruiranja in tehnologije obdelav­.  Učenci iz naše šole so na tekmovanju sodelovali na številnih področjih in dosegli odlične rezultate.

 

A1. Tekmovanje s prosto letečimi jadralnimi modeli letal – kategorija F1H

tit_otvoritevTit Lesnik

Tit je v izredno močni konkurenci osvojil nehvaležno 4. mesto in za malo zgrešil uvrstitev na državno tekmovanje.

 

B1. Tekmovanje z modeli raket s padalom – kategorija S3 1/2

Tadeja Kokol in Matej Žnidarič

bravo_tadejaTadeja si je delila 3 mesto s tekmovalcem s Ptuja, vendar je imela v dodatnem letu nekaj smole in tako za las zgrešila uvrstitev na državno tekmovanje. Za Mateja, ki je v 9. razredu, se njegovo poslednje regijsko tekmovanje ni zaključilo po načrtih. Imel je težave s padalom, pa tudi bogovi mu niso bili naklonjeni s termiko, ki bi upočasnila padanje modela.

 

 

matej_pred_startom

 

 

 

 

B2. Tekmovanje z modeli raket s padalom – kategorija S3 – NACIONAL

milo_diplomaMiloš Lazič in Rok Videc

Miloš je s svojima modeloma pometel s konkurenco, saj je dosegel v obeh poletih maksimalni čas in tako osvojil prvo mesto. Seveda se je uvrstil na državno tekmovanje. Rok je  v prvem modelu nekoliko prešibko namestil raketni motorček, kar je katastrofalno vplivalo na let rakete. Tako so vse možnosti za dobro uvrstitev splavale po vodi.

 

zmagoviti_poletrok_pred_izstrelitvijo_modela1 start_je_uspel1

 

B3. Tekmovanje z modeli raket s trakom – kategorija S6A 1/2

aljoa_z_modelom_na_rampiAljoša Potež in Mihael Kleindienst

Aljoša je osvojil v izredno težki konkurenci (profesionalni modeli raket in strimer traki) drugo mesto in se uvrstil na državno tekmovanje. Mihaelu pa, kljub najskrbneje izdelanim modelom in veliki želji po dobri uvrstitvi, na žalost ni in ni šlo. Bo treba počakati na naslednjo priložnost.

 

aljoa_diploma mihael_se_res_trudi profesionalni_strimer

 

B4. Tekmovanje z raketoplani – kategorija S4

uro_diplomaUroš Lazič, Miha Mir in Aljaž Hvala

Uroš je bil naš najuspešnejši tekmovalec, saj je dosegel 3. mesto in se uvrstil na državno tekmovanje. Aljaž, naš najizkušenejši modelar v tej kategoriji, pa je imel na svojem zaključnem tekmovanju veliko smole. En model se mu je razbil med testiranjem, drugi pa mu je odletel pri prvem poletu v konkurenci. Miha, najmlajši v ekipi,  je uspešno nabiral izkušnje.

 

D1. Tekmovanje avtomobilov na električni pogon-vožnja v cilj

gaper_diplomaGašper Vrečer in Jošt Tručl

Gašper je v tej kategoriji z izjemno natančnimi vožnjami dosegel 2. mesto in se uvrstil na državno tekmovanje. Vrednost te uvrstitve je toliko večja, saj sta z Joštom svoje avtomobile, vključno s kolesi in prenosi, izdelala sama iz lesa.

Konstruktorstvo:

K5. Izdelava tehnične in tehnološke dokumentacije s programom Cici CAD

brin_diplomaBrin Bernatović in Maša Bastič

Oba sta bila izjemno uspešna, saj je Brin osvojil 1., Maša pa 3. mesto. Oba sta se uvrstila na državno tekmovanje.

Državno tekmovanje iz modelarstva bo 1. junija, iz konstruktorstva pa 2. junija v Murski Soboti.

 

maa_diploma

Vsem tekmovalcem čestitamo, uvrščenim na državno tekmovanje pa želimo čim več uspehov!

Na žalost se na tekmovanjih Mladih tehnikov še vedno pojavljajo tekmovalci s kupljenimi, profesionalno izdelanimi modeli (ni prepovedano!), kar običajno vpliva negativno na ostale tekmovalce. Na srečo tudi to ni vedno dovolj za uspeh. Naši modelarji v celoti izdelujejo modele sami. Pri tem spoznavajo zakonitosti gradiv in obdelav, preizkušajo svoje zamisli, na tekmovanjih pa preverjajo uspešnost. Upajmo, da bo še dolgo tako!

Mentorja: Franci Klasinc in Martin Knuplež

Pin It

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..